Германски прокурори извършиха акция срещу няколко офиса на Дойче банк във Франкфурт във връзка с подозрения за пране на пари въз основа на разкрития от изтичането на данни за „Панамските документи“ от 2016 г.
Разследването се основава на твърдения, че най-големият кредитор в Германия е помогнал на клиентите да създават офшорни компании в данъчните убежища, за да „прехвърлят пари от престъпни дейности“ към сметки на Дойче банк, съобщи прокуратурата на Франкфурт. Около 170 полицейски служители и следователи от прокуратурата претърсиха шест от офисите на банката във и около града, допълниха от прокуратурата.
Дойче банк потвърди операцията и заяви, че тя „сътрудничи напълно“ с властите.
„Делото е свързано с „Панамските документи““, казаха и от трезора.
Панамският скандал, който избухна през 2016 г. след масово изтичане на данни от панамската юридическа фирма „Мосак Фонсека“, разкрива широкомащабно укриване на данъци, изваждайки на показ как богатите и могъщи хора в света са скътали своите активи в офшорни фирми.
Дойче банк беше сред стотиците финансови институции, чиито имена бяха отразени в информациите в медиите за „Панамските документи“.
Прокурорите от Франкфурт заявиха, че тяхната проверка е съсредоточена върху двама служители на Дойче банк на възраст 50 и 46 години, както и „няколко“ неназовани висши служители.
На базата на информацията от „Панамските документи“ те са обвинени в „неотчитане на подозрения за изпиране на пари“, свързани с офшорни фирми, участващи в укриването на данъци, „въпреки наличието на достатъчно доказателства“ за предполагане на незаконна дейност. Властите подчертават, че от финансовата институция не е постъпил нито един сигнал за възможно пране на пари.
Само в едно дружество, създадено от Дойче банк в Британските Вирджински острови, са открити сметки на над 900 клиенти на банката на стойност над 311 милиона евро. Общо 14 германски банки са разкрили чрез „Мосак Фонсека“ над 1200 „кухи“ фирми, в чийто активи са били укривани различни суми. За самата Дойче банк стана известно, че до 2007 г. е разкрила над 400 такива офшорни фирми.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar