Военно-окръжната прокуратура в Пловдив ще възобнови разследването срещу мъж под пагони, който преди 4 години е блудствал с две малолетни момиченца. Те били деца на негови съседи и родителите им често ги оставяли под грижите му.

Майките му имали доверие, защото съседът военен имал син с увреждания. Първоначално военната прокуратура е прекратила разследването срещу него, но след обжалване от семействата на жертвите му, военният съд откри пропуски в разследването, отмени определението за прекратяване на наказателното производство и го върна за доразследване.

За случая стана ясно миналия ноември, когато от фондация „Джендър Алтернативи“ предоставиха статистика за сексуалните посегателства срещу деца по проекта „Иновативни решения за подпомагане на жертвите на сексуално насилие“. Военният блудствал както поотделно с всяка една от сестрите, така и извращенията му били и когато децата са заедно. „Проблемът е, че този насилник е военен. Човек с връзки и положение в обществото. И неговите думи ще са срещу тези на децата. Родителите на сестрите са много стресирани и от това каква ще бъде реакцията срещу тях от самия военен, който им е съсед, от неговите роднини и приятели. Те дори обмислят да напуснат населеното място, за да няма повече никакви контакти между насилника и децата им, за да не ги изплаши той и да им повлияе по този начин на показанията“, обясни адвокат Милена Кадиева от фондацията. За да бъде убедителен пред момиченцата и да ги мотивира да вършат определени неща, той дори събличал своя син с увреждания и казвал на сестрите, че „това били напълно нормални отношения между възрастни и деца“.

Според военния съд прокурорът не е разпитал сина на заподозрения, а разминаването в показанията на двете момиченца било, защото по време на блудствата те били все още малолетни и не можели да запомнят всичко, което им се било случило преди 4г. Така например едното момиченце казало, че съседът сложил ръката й върху члена си, а според другото момиченце заподозреният опипвал приятелката й през дрехите. Едната жертва се оплаквала от преследване, закани и заплахи от комшията, а другата – не.

Опит е направен и да се изведе вътрешно противоречие в показанията на двете непълнолетни, каквото съдът не намира за налично. Според прокурора нямало логика децата хем да се страхуват от съседа и хем в същото това време да му се подчиняват, като ги вика да ходят при него и да стоят при него на пейките пред блока, в който живеят и да слушат музика. Според военния съд са смущаващи и съдебно-психиатричните експертизи, които били с абсолютно еднакъв текст за двете жертви, като само имената им били сменени.

Определението за отмяната на постановлението за прекратяване на разследването не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Военно-апелативния съд в София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar