Пловдивчанка не само няма да плати 1127 лв. стар борч за ток към EVN, но и компанията ще трябва да й брои 500 лева обезщетение за прекъснато снабдяване. Това реши районният съд под тепетата, където двете страни са предявили претенциите си.

    Според събраните доказателства абонатката е дължала въпросната сума за периода от 22 декември 2012 – 23 февруари 2013 г. Дружеството е завело изпълнително дело, но в рамките на 3 г. не е предприело действия за събиране на задължението. На 31 октомври 2017 г. техници отрязали електричеството на клиентката и в продължение на 7 дни тя е била на тъмно. През това време ползвала банята и хладилника на съседка.

    Районният съд установява, че е изтекъл 3-годишният давностен срок, в който EVN e можел да прибере задължението. При това положение към 31 октомври 2017 г., когато е принудително е било спряно електричеството на пловдивчанката, тя реално не е имала борч.

    „Прекъсването на еленергията се явява незаконно, тъй като не е съществувало основание за него“, мотивират се магистратите. Те постановяват EVN да плати 500 лева обезщетение на абонатката заради преживяното от нея неудобство, тревоги и стрес.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar