Кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев остава за постоянно в ареста, но на фона на сериозни съмения, че може да е бил провокиран към подкуп от основния прокурорски свидетел по делото – строителния предприемач Здравко Ангелов. Окончателното решение за задържането на Ралев бе взето „на косъм“ от апелативния спецсъд, след като един от тримата съдии в състава обяви, че няма доказателства и че прокуратурата трябва да провери дали Ангелов не е осъществил провокация към подкуп.

Ралев бе задържан при операция на спецпрокуратурата и КПКОНПИ в края на май. Разследването срещу него е започнало след оплакване от Ангелов лично до премиера Бойко Борисов. Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че случаят е подобен на този с осъдената на първа инстанция бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, тъй като става дума за строително разрешително. Според разследващите Ралев е поискал чрез посредник 60 хил. лв. подкуп, за да окаже влияние върху главния архитект на районната община да разреши строеж на Ангелов. Действията на прокуратурата бяха похвалени от премиера Борисов, който заяви:

„Имаше лошия късмет да попадне на хора, които имаха смелостта бързо да се свържат с мен. Като сочи тавана нагоре, сиреч парите, видяхте какво му се случи“, заяви Борисов.

Къде са парите?

Въпросните 60 хил. лв. изобщо не са стигнали до Ралев, стана ясно по време на делото. С тях е заловен соченият за посредник бизнесмен от Карлово Иван Делевски. От държавното обвинение твърдят, че той е измислил схема, с която да оправдае парите – предложил на Ангелов да сключат симулативен търговски договор, по силата на който уж трябвало да се построи хале, а бизнесменът трябвало да внесе 60 хил. лв. като „капаро“ за строежа. В случай, че той не се изпълни, парите оставали за другата страна.

От изключително конспиративен до никакви доказателства

Делевски, който на първа инстанция бе пуснат под гаранция, трябва да се върне в ареста, решиха съдиите Валентина Вълкова и Димчо Георгиев. Те посочиха симулативния договор като доказателство, че соченият за посредник имал „изключителна конспиративност“.

За Ралев магистратите прецениха, че трябва да остане в ареста, защото има достатъчно доказателства за вината му. Бе посочено, че кметът наредил на служителите си да „търсят под вола теле“ в проекта на Ангелов, за да му се откаже строително. По закон документът се издава от главния архитект, но двамата съдии прецениха, че Ралев е можел да му повлияе, както и на други служители, ангажирани с проверките. Самият бизнесмен твърди в показанията си, че след многократни връщания на документите, имало написано разрешително. Главният архитект казва, че дори го бил подписал, но след това документът бил унищожен по настояване на Ралев.

Искането за подкупа било предадено на Ангелов от друг човек, който пък го свързал с Делевски. С него стоителят имал много срещи, като на част от тях носил и парите.

Повечето са контролирани със СРС-та, което даде основание на адвокатите да твърдят, че поведението на Ангелов е било диктувано от разследващите.

Противно на колегите си Вълкова и Георгиев, третият съдия от състава – Даниела Росенова – заяви, че срещу Ралев и Делевски няма доказателства. Тя подписа решението с особено мнение, в което каза, че доказателствата били изключително разколебани от поведението на Ангелов. Затова и прокуратурата трябвало да събере доказателства има ли провокация към подкуп. От държавното обвинение не коментираха думите ѝ.

„Няма нито едно доказателство за познанство между Делев и Ралевски“, заяви съдия Росенова. В същото време прокуратурата твърди, че двамата са били много близки.

Как се повдига обвинение, ако не си го хванал с парите

Провокацията към подкуп изобщо не бе спомената от адвокатите на Ралев като защитна теза.

„И без да споменавам, съдът сам може да разсъждава, но може ли да разследваш подкуп като не си хванал предаването на парите? На мен винаги ми е било абсурдно това в това дело“, коментира защитникът на кмета Христо Ботев.

Според него в момента се прави лов на вещици, а разследващите са се фокусирали върху кметове.

„Така наблюдавам. Сега е модерно – кметовете. Преди това бяха други хора, не мога да си го обясня и не искам“, заяви той.

Шест килограма по-малко

Ралев е отслабнал с шест килограма, откакто в ареста, каза Ботев. Кметът бе задържан на 30 май. Според Ботев клиентът му имал заболяване – Болест на Жилбер, което изисквало специфична терапия и не е ясно дали това може да се прави в условията на ареста. Адвокатът поиска и експертиза от лекар, защото кръвните изследвания на Ралев били с лоши показатели. Съдът му отказа с аргумента, че липсвала констатация за влошено здраве, както и че няма заключение, че задържаният не може да се лекува в ареста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar