Най-важната експертиза по разследването кой уби ресторантьора Атанас Тонкев в с. Виноградец в началото на септември все още не е готова, научи „Сега“. Балистичното изследване трябва да даде отговор на въпроса кой е стрелял – бившият председател на общинския съвет в Септември от ГЕРБ Лазар Влайков, 6-годишният му племенник или някой друг от присъстващите на детския рожден ден, преминал в масова пукотевица. Влайков е обвинен, че не е взел достатъчно мерки за оръжието си и то е попаднало у детето.

Експертизата е поръчана на Националния институт по криминалистика в МВР. От свои източници „Сега“ научи, че резултатът е трябвало да бъде готов още в началото на годината. Само че експертизата била изместена от по-актуални престъпления. На института спешно са поръчани експертизи за шестте убийства в Нови Искър, извършени на 31 декември 2017 г., и за последвалото покушение срещу бизнесмена Петър Христов, който бе застрелян в първите дни на 2018 г.Все още не е ясно кога ще бъде готово заключението за стрелбата във Виноградец. Едно от заключенията по това разследване бе дадено на частна лаборатория.

Защитната теза на обвиняемия е, че изстрелът е бил произведен от момченцето. Очевидци обаче твърдят, че той самият също е стрелял. Близки на убития заподозряха, че след инцидента собственикът на оръжието е търсил съвети от районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров. От разпечатките на телефоните им стана ясно, че двамата не са разговаряли. От прокуратурата обаче заявиха, че ще проверят и комуникацията им през различни мобилни приложения. Не е ясно дали има резултати от тази проверка.Влайков е на свобода срещу 8 хил. лв. гаранция. Първоначално бе арестуван, но след това освободен. Той подаде оставка от поста си, а ГЕРБ го изключи от партията. Това е второто му изключване след инцидент. През 2012 г. бе образувано разследване след скандал на Влайков с друг мъж на пътя. Тогава той намушка опонента си с нож, но делото е прекратено с мотива, че общинарят е действал в състояние на афект.

ОБЕЩАНИЕ

„Ще има преструктуриране в Института по криминалистика. Колегите са много добри, но понякога експертизите са толкова много, че се налага да използваме и частни лаборатории, както в случая с Нови Искър“, обеща наскоро вътрешният министър Валентин Радев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar