Бившият министър на здравеопазването във втория кабинет на Бойко Борисов Петър Москов не вярва, че ще влезе в затвора. Това той заяви в интервю за Би Ти Ви Москов, който днес беше предаден на съд по три обвинения.

„Искрено казано, не допускам да вляза в затвора – аз съм абсолютно спокоен, мога да го докажа с факти и обстоятелства, че съм защитил обществения интерес – и здравния и финансовия. Това е нещо, което всеки един запознат с тези неща, знае. И тук спирам по въпроса, останалото ще стане ясно в съда“, заяви той.

Обвиненията срещу Москов са във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф, внос от Турция. По думите му това са същите обвинения, които прокуратурата му повдигна в края на 2016 г. „Впоследствие те бяха оформени като окончателен акт на прокуратурата в началото на зимата и ходих да ги разпиша, сега следва влизането им в съда, т.е. от началото на това повдигане нищо не се е случило“, обясни Москов. Според него не е вярно това, което се твърди в обвинението.

„Става въпрос за ситуацията, в която държавата за първи път от много години, може би, стъпи на мястото си – противопостави се на финансовия интерес на определени фармацевтични компании, които искаха да извиват ръце. Намери допълнителен начин и осигури и гарантира имунизационния календар“, заяви Москов. Ръце са извивани чрез неявяване на търгове, разясни той.

„Това са същите ваксини, на много по-ниска стойност, взети от Турция – но същите, произведени в същия завод в Лион на фирмата „Пастьор“. Това е проблем – но само за търговския интерес на определени фармацевтични компании“, каза още той. В хода на делото Москов иска да станят известни две неща: че ваксините, прилагани върху българските деца, са с абсолютно същото качество и произход и, че няма никакво нарушение на интереса на държавата.

Реформаторският блок не е достатъчно опозиционен

Москов коментира и решението на партия „Движение България на гражданите“ да напусне Реформаторския блок. По думите му Блокът не е достатъчни опозиционен. „Да викаме срещу управлението е добре, но работата на партиите е да формират алтернативни решения. България в следващите 10 години ще се управлява от коалиции – или левоцентристки, с БСП, или десноцентристки – с ГЕРБ. Без наличието на ясна политическа алтернатива, която е убедила гражданите, че има по-добрите решения, резултатът ще бъде по-лош от сега, защото ще доведе до лявоцентристко правителство“, смята Москов.

По думите му за да се прекрати корупцията в България, трябва да се прекрати възможността на модела „Кремъл“ да влияе и да купува български политически партии. „И ако мнозинството, лидерите на това мнозинство, не се разграничат от позициите на „Атака“, това ще означава, че това мнозинство е зависимо – от политическа партия, която не е бълагарско-патриотична, а руско-нациналистическа“, заяви Москов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar