Бившият кмет на столичния район „Младост“ Петко Дюлгеров, подсъдим като посредник за подкуп заедно с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, е получил инфаркт. Новината пусна във фейсбук страницата си Десислава Иванчева

Близки до Дюлгеров разказаха, че той е бил покосен от сърдечната болест преди 10 дни и че вече се възстановява.

„В момента Дюлгеров е в тежко състояние в болница и лекарите споделят, че е слабо контактен и едва говори. Спомняме си случая с Мишо Бирата. И се питаме дали когато се откажеш от показания, спуснати от прокуратурата и КПКОНПИ, получаваш инфаркт“, написа Иванчева в сряда.

Михаил Михов-Мишо Бирата, шеф на федерацията по баскетбол и собственик на пивоварната „Леденика“, нашумял от скандал с подслушване на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов, издъхна от масивен инфаркт през 2011 г.

След тежката присъда от 12 г. затвор Дюлгеров остана под домашен арест. Вкъщи под ключ е над 6 месеца. Предстои съдът да реши дали да не му наложи по-лека мярка за неотклонение. Адвокатката му Марияна Тодорова вече е сезирала магистратите за състоянието на клиента си. Очаква се съдебномедицинска експертиза да удостовери състоянието му преди заседанието в съда.

Докато бе зад решетките, Дюлгеров неведнъж е молил да бъде освободен заради трансплантация на роговицата. От 2016 г. се подготвял за операцията, зад решетките бил с лещи. Поради условията там обаче те постоянно се замърсявали и очите му се възпалявали.

Според първоначалните заключения на вещите лица очното му заболяване е от 20 години, но не се налагало спешна операция. По-късно обаче медиците дадоха друго заключение, което послужи бившият кмет да бъде освободен под домашен арест въпреки наказанието от 12 г. затвор.

„Лещите ми падат всеки ден, надраскаха се, поисках лампа в ареста, където е тъмно, но ме посъветваха да си поискам фенерчета“, обясняваше за проблемите си в килията Дюлгеров. Никога обаче не е ставало дума за негови проблеми със сърцето.

През април Иванчева бе призната за виновна и осъдена на 20 г. затвор за поискан подкуп от 187 500 евро от бизнесмена Александър Ваклин. Като нейни помагачи бившата ѝ заместничка Биляна Петрова получи 15 г. затвор, а Дюлгеров – 12 г.

От мотивите към присъдите на тримата стана ясно, че заради тълкуване на съдия Иво Хинов те са оправдани за получени 70 хил. евро подкуп.

Дюлгеров бе арестуван на 17 април м.г. в близост до входа на „Грандхотел София“ на ул. „Гурко“ 1. В чантата му разследващите открили 28 броя банкноти от по 500 евро, оцветени с флуоресцентни петна. Дюлгеров обяснил, че парите били част от 70 хил. евро, които Ваклин му дал. Казал още, че бизнесменът се свързал с него, за да търси помощ заради забавена преписка за уведомяване на строеж в местността Камбаните. След това Дюлгеров се видял с Иванчева, която му заявила, че приема лично случая с Ваклин, защото завел дело срещу нея. Разбрали се обаче да му поискат подкуп. „Аз съм подписал протокола, но не подкрепям дадените от мен показания, защото те бяха дадени под натиск“, заяви пред съда Дюлгеров и обясни, че служители на антикорупционната комисия му казали, че ще бъде освободен при правилни показания. Това не спаси тримата от осъдителни присъди, тъй като всеки един от тях има право да говори, каквото поиска в съда. Преценката накрая е на магистратите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar