Препоръчвам на всеки депутат, на когото му се поиска имунитетът, да го дава сам, каза пред БТА съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Според него при такива случаи в парламента трябва да се прави комисия, която да разследва. „Да внимаваме прокуратурата да не се използва като политическа бухалка“, призова той.

Във вторник Софийската градска прокуратура съобщи, че е предложила на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев, депутат в 49-ия парламент.

Призивът на Петков влиза в противоречие с позицията на ГЕРБ, с която бе договорено бъдещо съвместно управление. Във вторник вечерта партията на Бойко Борисов обяви, че няма да подкрепи свалянето на нито един депутатски имунитет в момент, в който се прави тежка съдебна реформа.

Кирил Петков припомни случая с искания имунитет на депутата от „Продължаваме промяната“ Радостин Василев.

„Той беше ударен от прокуратурата не заради каквото и да е престъпление, а реално защото беше неудобен. Политическата бухалка на прокуратурата го удари. В нашата парламентарна група ние казахме, че няма да позволим прокуратурата да прави каквото си иска с нашите депутати и да ги използва за политически цели“, посочи Кирил Петков.

Казахме, че ще го подкрепим и няма да гласуваме „за“ махането на имунитета му. След това видяхме, че в европейската политика се прави комисия, която разследва трябва ли да се вдига имунитетът, или не и това е най-обективният начин, обясни съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Радостин Василев нямаше от какво да се притеснява и сам си даде имунитета, това е точният модел, който трябва да се вкара за всеки един, смята още Кирил Петков. „С други думи, аз съм окей да се направи комисия, да внимаваме прокуратурата да не се използва като политическа бухалка, призова съпредседателят на „Продължаваме промяната“. Аз лично призовавам всеки, който не се страхува, да си дава имунитета сам, добави той.

Прокуратурата в момента играе като политически субект, не трябва да позволяваме прокуратурата да удря когото си иска, когато си иска, без да сме сигурни, че има реален смисъл за това, отбеляза Петков. Според него ситуацията е такава, че явно може „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ заедно да работят за провеждането на съдебната реформа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar