Беглецът от затвора Владимир Пелов е дебнел някогашния си приятел Марио Панчев-Дебелия, за да го убие, защото се съмнявал, че помага на МВР в издирването му. Това е основната версия за престрелката в Ботевград, при която Пелов бе убит. Тя стана под носа на полицията и е трети опит на Пелов да ликвидира Дебелия. Случва се точно 63 дни след като рецидивистът избяга от софийския затвор.

Пелов и Панчев се стреляха взаимно на тъмна алея зад Историческия музей в центъра на Ботевград във вторник около 23 часа.

Пелов бе пронизан от 4 куршума, а Дебелия бе уцелен два пъти в корема. Беглецът издъхва на място, а 39-годишният Панчев е в критично състояние в „Пирогов“.

Враждата между двамата приятели започнала още през далечната 1998 г. Тогава Пелов заподозрял Дебелия, че го е издал за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов, извършено на 16 май 1997 г. в пловдивския жк „Тракия“. За екзекуцията Пелов лежи 12 г. в софийския затвор.

Местни хора предполагат, че отношенията между двамата допълнително са се обтегнали и заради грозен слух, пуснат в града. Клюкари твърдели, че докато бил в затвора, жената на Пелов имала забежка с Дебелия. Марио категорично отричал, но с помощта на „доброжелатели“ съмнението се загнездило у затворника.

Рецидивистът веднъж се опитал да убие Дебелия в дома му, втори път – в своето жилище, като го поканил на гости да пият уиски. (Виж на 4-а стр.)

Третият и последен опит е във вторник вечерта в центъра на Ботевград, недалеч от дома на Дебелия.

Пелов го

дебнел, скрит

зад храстите и

дърветата около

тъмната алея

Тя не попада в обхвата на камерите, които се намират на сградата на Историческия музей на бул. „Трети март“ в градчето.

Марио подозирал, че Пелов ще го потърси, за да си разчистят сметките, още щом научил, че е избягал от затвора. Затова често сменял телефонните си номера, носел и незаконен пистолет.

Той толкова се боял, че пращал свои хора да следят майката на Пелов – 72-годишната Тотка, брата Стефан и сина Владимир, за да може по тях да насочи униформените към убежището на беглеца. (Виж на 3-а стр.)

Жената и дъщерята на Пелов са в Малта.

„Владимир заплашваше Марио чрез общи познати, откакто избяга от затвора“, каза пред „24 часа“ Георги, който е приятел на Марио от детинство.

Според оперативна информация беглецът се появил в района на родния Ботевград преди около месец. От няколко дни бил по дирите на Дебелия.

„Пелов не се е движел свободно из града, а се придвижвал по коритото на реката, където е тъмно, обрасло е с храсти“, обясни шефът на областната дирекция на МВР Георги Григоров.

„Има голяма вероятност да е излязъл от коритото на реката във вторник“, предположи полицейският шеф.

Същата вечер Марио

Дебелия бил на

заведение с

компания и към

23 ч си тръгнал

Секунди по-късно проехтели изстрелите. Пелов стрелял първи, но загубил битката, въпреки че бил в много добра спортна форма.

Дебелия се обадил на приятелите си в заведението да им каже, че е ранен от Пелов. Те се втурнали към алеята, която е на метри от дома на Марио. В 23,02 ч един от тях подал сигнал на тел. 112. Компанията откарала Дебелия в спешния център в Ботевград, а оттам той бил транспортиран в „Пирогов“. Едрият мъж бил уцелен с два куршума в корема, направена му е операция рано сутринта в сряда.

Владимир Пелов бил улучен на 4 места в краката и главата – в лицето, непосредствено под мустака, в дясното бедро и в дясната подбедреница.

На мястото на стрелбата полицаите открили три пистолета – единият се търкалял в тревата и вероятно е бил на Дебелия. Вторият – до трупа на Пелов и един в чантичка около кръста му. Назначени са експертизи, за да се види има ли отпечатъци.

„Оръжията са „Валтер“, „Макаров“ със заличени номера и ТТ“, уточни главният секретар на МВР Младен Маринов. На мястото разследващите открили седем гилзи.

Това, което ги впечатлило, било, че

Пелов бил с

маска на лицето

и променен

външно

„Изглеждаше съвсем различно“, каза окръжният прокурор на София Наталия Николова. Пелов имал брада, бил със суитшърт с качулка и под нея шапка, носел туристически обувки, удобни за преходи в пресечени местности. У него не е открит мобилен телефон.

Пелов изглеждал толкова различно, че дори

брат му Стефан

не успял да го

разпознае,

твърди прокуратурата. Разследващите установили категорично, че убитият е Пелов с дактилоскопска експертиза, чрез която сравнили отпечатъците, които взели от трупа, с тези в базата на МВР.

Вестта, че затворникът е убит, обходила за секунди Ботевград. Десетки роми се втурнали към алеята, където лежало тялото. Това наложило да бъде повикана жандармерия, която да разпръсне зяпачите.

„Разпитани са 7 свидетели, близки на починалия, и хората, които са откарали Марио Панчев в болницата“, каза прокурор Наталия Николова.

Криминалистите не изключвали и версията за неуредени финансови взаимоотношения между Пелов и Дебелия, които преди години имали общ бизнес. По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова нито една версия не може да се изключи.

Образувано е дело за убийство и опит за убийство. Назначени са и експертизи, които да кажат кое оръжие на кого е било, направени са обтривки от ръцете на Пелов, както и съдебномедицинска експертиза. Заради изключително тежкото състояние, в което се намира, Дебелия засега не можело да бъде разпитан.

Проверяват стотици сигнали за затворника беглец. Жандармерия атакува крило на болница, защото синът му се мотаел край него

Беглецът Владимир Пелов се навъртал в района на родния си Ботевград от началото на май. „Имахме оперативна информация, че от около месец е на територията на града“, потвърди шефът на областната дирекция на МВР Георги Григоров. Униформените получавали 10-ина сигнала на ден. „Всеки беше проверяван“, твърди полицейският шеф.

Поредната порция била на 2 юни. Тогава жандармерия атакувала града в търсене на беглеца. „Беше

подадена

информация за

няколко адреса,

проверихме ги,

но не го открихме“, твърди Григоров. Неуспешните опити на полицията да хванат беглеца, предизвикаха и гнева на премиера Бойко Борисов. (Виж горе.) Един от сигналите бил, че затворникът се крие в изоставено крило на старата болница.

Не било изключено той да е подаден от Марио Панчев-Дебелия. Местни жители пък забелязали, че роднините на Пелов пазаруват обилно в магазините. Подозренията били, че покупките с провизии и храна са за Пелов. Синът на беглеца – Владимир,

бил засичан

няколко пъти с

торби около

старото крило

на болницата

„Младежът често се придвижвал с колело в района“, научи „24 часа“.

Точно заради този сигнал била и акцията на 2 юни, макар тогава Пелов да не е открит. Изоставеното крило на болницата е на няколко етажа и е с подземни тунели, които евентуално са ползвани от Пелов за срещи със сина му. Претърсени са и други имоти на негови приближени, в които се е предполагало, че може да се укрива. Предполага се, че следенето на близките на Пелов и доста от сигналите в МВР са от Марио Панчев-Дебелия и обкръжението му.

Дебелия не е единственият, който се е страхувал от Пелов. От него треперела и ромската махала.

Според бивш затворник писмото, което Пелов изпратил на 7 май до президента, омбудсмана, Нова тв и Би Ти Ви, било предупреждение към враговете му. Един от тях бил и Дебелия. В него беглецът обясняваше, че бил несправедливо обвинен и осъден. Говори и за нередности в затвора, свързани с работата и вноса на дрога зад решетките. Първите три страници на писмото били написани още преди бягството, убеден е бившият затворник.

Ромската махала: Ще запалим ковчега, ако го погребат в Ботевград

Ще запалим ковчега с трупа на Владимир Пелов, ако роднините му опитат да го погребат в Ботевград, заканиха се жители на циганската махала. Те обявиха, че са готови дори да блокират гробището.

„Ако прокуратурата обвини Марио, ще се вдигнем на протест“, заканиха се жители на Ботевград.

„Трябва да му дадат медал, че свърши работата на полицията“, каза мъж, лежал в затвора заедно с Пелов и пожелал анонимност. Според него Пелов може да се е отървал от Радослав Колев дни след бягството от затвора. „Закопал го е някъде из планините и никога няма да го намерят“, каза той.

Откриха взривове в дома на вдовица на ятак на Пелов

Няколко часа след убийството на Владимир Пелов полицията евакуира блок, в който живеела вдовицата на негов приятел. Причината – в жилището са открити различни взривни вещества. В кооперацията на бул. „България“ 12 живее вдовицата на Мико Петров. Той бе арестуван на 3 октомври 2009 г. заради двойно убийство. Преди това бил един от най-близките приятели на Пелов. В затвора се обесил през 2010 г. Според една от версиите, след като избягал от пандиза, Пелов се свързал първо с вдовицата.

Нейни съседи обаче казват, че не са виждали Владимир да се навърта в района. „Възможно е да е идвал по тъмно“, каза комшийка. Тя обясни, че Мико и Пелов били много близки. Навремето Мико често посещавал приятеля си по време на първия му престой в затвора заради убийството на сараф в Пловдив.

Вчера в апартамента е намерена чанта с гранати, които бяха взривени от барети.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar