50% по-нисък данък да има за коли с газова уредба от 1 януари 2021 г. Това гласи внесено в парламента предложение на депутати от „Обединени патриоти“, сред които и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, за изменение в Закона за местните данъци и такси.

Намалената ставка ще е за леките автомобили с допустима максимална маса до 3,5 тона, ползващи газови уредби, независимо дали са произведени с тях или са допълнително монтирани към автомобила. Мотивите за искания по-нисък данък са, че тези превозни средства не замърсяват околната среда или поне в по-малка степен, отколкото автомобилите, ползващо за гориво бензин или дизел.

Вписването на уредбата в талона на колата би трябвало да бъде признато като фактор за намаляване на данъка, посочват вносителите.

Предложението е направено във връзка с концепцията от 2018 г. за определяне на данъка по формула, включваща два компонента – имуществен и екологичен. По този начин по-нисък данък би трябвало да плащат собственици на автомобили с екологична категория Евро 4 заради по-малкото замърсяване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar