Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Рик Дамс призова европейските правителства да спазват стриктно Европейската конвенция за човешките права, когато предприемат извънредни мерки за справяне с кризата с коронавируса, се казва в разпространено днес съобщение на пресслужбата на ПАСЕ, цитирано от БТА.

Разпространяването на вируса причини голяма здравна, икономическа и социална криза по света и Европа е сред най-тежко засегнатите, пише в документа. В него се признава, че всяка държава има отговорността да взема предохранителни мерки във времена на заплаха за обществото, но се отбелязва, че обикновено тези мерки надхвърлят позволеното от конвенцията. „Без съответни гаранции, такива мерки създават сериозен риск за демокрацията, правата на човека и върховенството на закона“, заявява Рик Дамс.

По думите му член 15 от Конвенцията наистина позволява дерогации на някои права, но даже и при извънредно положение трябва да бъдат запазени основните защитни механизми за опазване на законността като ефективния парламентарен надзор и независимия съдебен контрол.

В края на миналата седмица българският министър на правосъдието Данаил Кирилов съобщи, че е подписал писмо, с което чрез МВнР да бъде уведомен Съдът по правата на човека за временна дерогация от страна на България на Европейската конвенция по правата на човека в частта на неосновните права в условията на извънредно положение. Вчера колегата му вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева уточни, че искането все още не е направено, а в продължение на два-три дни ще се анализира тестът на закона за извънредното положение (публикуван днес – бел. ред.) и тогава юристите ще преценят дали това е необходимо или не. По вчерашните й думи три държави от ЕС са поискали временно ограничаване на права на гражданите си, а останалите са преценили, че могат да се борят с коронавируса в рамките на действащото си законодателство и дерогация не им е нужна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar