Националната агенция за приходите, която в момента се оглавява от проверявания от прокуратурата изпълнителен директор Румен Спецов, трябва да провери бившия министър на финансите Владислав Горанов и бившия директор на правителствената пресслужба и настоящ ПР на Бойко Борисов Севделина Арнаудова.

За това се обяви в сряда зам.-председателят на партията „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов в интервю за предаването на Веселин Дремджиев.

Според Йорданов Горанов трябва да бъде проверен за имотната му сделка за 752 994 лв., а Арнаудова – за закупената от нея и съпруга ѝ луксозна къща за 1 056 148 лв. в „Бистрица“.

„Видях, че Горанов е декларирал 70 000 лв. спестявания и 11 000 лв. на жена му. Значи на него му се губят едни близо 700 000 лв. като доходи, за да купи такова нещо без заем. И аз бих задал въпроса къде е НАП. В момента има нов шеф на НАП – да проверят“, каза Йорданов.

На реплика на водещия, че тече и проверка срещу новия шеф на НАП Румен Спецов по сериозни данни за нарушения, Йорданов каза: „Хубаво, няма лошо да го проверяват (Румен Спецов, б. р.), само че той в момента е шеф на НАП“.

Тошко Йорданов смята, че агенцията трябва да се самосезира по случаите с Горанов и Арнаудова.

„Една такава сделка на човек, който доскоро беше във властта, толкова нагъл, и човек, за който Васил Божков твърди, че му е давал 60 млн. лв., теглени кеш, чрез саковете на „Шехеразада“, Севделина Арнаудова – това си е за проверка“, каза Йорданов.

Преди ден в. „Сега“ съобщи, че фирмата „Трилема Кансълтинг“ ЕООД, която е еднолична собственост на бившия финансов министър Владислав Горанов, е закупила помещения за офиси в София на стойност 752 994 лв.

Бизнес имотите се намират в блок 11 на бул. „Цариградско шосе“. Първият имот е офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият имот е записан като „учебна занималня на две нива“ и е 136 кв. м. Към него има и прилежащо мазе. Според в. „Капитал“ и в момента на адреса има детска занималня, която се развива от съпругата на Горанов, като е възможно да се цели нейното разширяване.

Имотите са закупени с търговски кредит и приходи от дейността на фирмата „Трилема Кансълтинг“, каза Горанов.

Бившият финансов министър е декларирал за последно пред държавата, че има 76 193 лв. на влог, а неговата съпруга още 11 500 лв.

Преди година пък сайтът „Биволъ“ съобщи, че тогавашната шефка на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова, която бе атакувана от обвиняемия Васил Божков заради редовни срещи с него, е закупила заедно със съпруга си Делян Димитров луксозна къща в с. Бистрица до София за 1 056 148 лв.

Според справка в имотния регистър имотът е разположен на ул. „Манастирска“ 1Б в село Бистрица, вилна зона „Манастира“. Зданието е с 271 кв. м. застроена площ и е на два етажа върху терен от 1128 кв. м.

Освен с луксозната къща към онзи момент семейството на Арнаудова разполага и с апартамент от 198 кв. м. в София, в кв. „Горна баня“, за 352 000 лв.

Доходите на Севделина Арнаудова и съпруга ѝ за 2018 г. възлизат на 132 574 лв., а за 2019 г. – на 165 675 лв., по информация от имотните декларации. Малко над 80 000 лв. е била основната годишна заплата на Делян Димитров от борда на държавната фирма „Булгартрансгаз“, а 22 469 лв. – възнаграждението му като нещатен сътрудник на ГЕРБ. Доходът на Севделина Арнаудова е бил 34 720 лв.

Срещу тези доходи Банка ДСК отпуска огромни заеми на семейството – 150 000 евро за апартамента от 2015 г. (този кредит е окончателно погасен само за около 5 години, въпреки че заемът е 30-годишен, б. р.), и около 500 000 евро за къщата в Бистрица (също със срок от 30 години).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar