Въпреки препоръките на Венецианската комисия да не се правят промени в изборните закони по-малко от 6 месеца преди избори, парламентът днес ще обсъжда изменения в Изборния кодекс. Дори и да бъде приет на второ четене следващата седмица, до европейските избори, които трябва да са в края на май следващата година, остават по-малко от 6 месеца.

Намеренията на управляващите партии, които бяха изразени на заседанието на парламентарната правна комисия миналата седмица са да няма пълно машинно и електронно гласуване на европейските избори и местните избори през октомври. Номерата в бюлетините за преференциално гласуване ще бъдат променени, за да се избегне феноменът 15/15, при който се дублират номерата на партиите и на кандидатите. Беше подкрепен и проектът на „Воля“ за видеонаблюдение, което да бъде предавано онлайн, във всички секции въпреки забележките, че това е един от начините за контрол на вота.

Номерата на партиите в бюлетините ще са от 1 до 100, а на кандидатите от 100 нагоре. Това предложение направи председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), въпреки че в проекта за промени се предлага номерата в бюлетините да отпаднат съвсем, а Кирилов е един от вносителите му заедно с депутати от „Обединени патриоти“.

В проекта се предлага да има машини за гласуване само в секции с над 300 избиратели и машините да бъдат над 1000. Намерението е да няма машинно гласуване в секции зад граница, кораби, секции в затвори и болници. Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева поиска „да бъде оставено в дискрецията“ на ЦИК да реши къде да бъдат секции с машинно гласуване. В България има около 12 400 секции, което означава, че машинно гласуване ще има в около 10% от секциите (бел. авт.). Машините за гласуване трябва да бъдат изработени от държавната фирма „Информационно обслужване“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar