Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на „Олимпик“ или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите.

Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата, на които застрахователната компания „Олимпик“ дължи обезщетение, ще бъдат уведомени от ликвидатора за реда и сроковете, в които могат да предявят искане.

Регулаторът посочва още, че платените премии за неизтеклата част на застрахователните договори, които ще бъдат прекратени, подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в съответствие със законодателството на Кипър. КФН уточни, че клиентите на „Олимпик“ ще бъдат уведомени за откритото производство и ще им бъде съобщен редът и сроковете, в които ще могат да поискат парите си от застрахователя.

На практика това означава да се изчака да мине целият процес по обявяване в несъстоятелност, който обикновено отнема години.

От регулатора съобщиха в сряда, че клиентите на „Олимпик“ могат вече да сключат нова полица към друг застраховател. Срокът на тези с кипърската компания изтича на 18 август. Само по „Гражданска отговорност“ колите в „Олимпик“ са 200 000.

Регулаторът припомня, че ако не са сключени нови полици, обезщетението се покрива от лицето, което е причинило инцидент.

Покритието на новите полици трябва да започне най-рано на 18 август, посочва финансовият регулатор. Тогава автоматично ще бъдат прекратени сключените полици на застрахователя със седалище в Кипър. Той е с отнет лиценз от тамошните власти поради неплатежоспособност. В края на миналата седмица беше назначен предварителен ликвидатор, а в петък предстои публикация за назначаването в Официален вестник на Кипър.

„Възложил съм на Томислав Дончев, Комисията за финансов надзор и финансовия министър Владислав Горанов да се занимават със случая с фалиралия застраховател „Олимпик“. Заедно с КФН ще бъде направено необходимото нарушителите да понесат тежки санкции.“ Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с „Олимпик“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar