Патриотите променят закона, така че да орежат правомощията на Съвета за развитие на гражданското общество, в който с електронни избори влязоха Тома Белев и журналисти на свободна практика

Махат задължението държавата да финансира проекти

Неправителствените организации да декларират пред Министерството на финансите всички дарения над 1000 лв., които са получили от чужбина, с изключение на тези, които са директно от Европейския съюз.

Такива промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел внесоха от „Обединени патриоти“.

Финансовото министерство трябва да поддържа специален регистър за даренията от чужбина към български неправителствени организации, предлагат още патриотите. Контролът ще се извършва от Агенцията за държавна финансова инспекция. А при неизпълнение се предвижда

организациите

да бъдат

глобени с от

200 до 2000 лв.

В този случай министърът на финансите ще може да поиска по партидата на юридическото лице да се впише служебно, че е с временно спрян статут.

Правомощията на Съвета за развитие на гражданското общество към вицепремиера Томислав Дончев да бъдат сериозно орязани, предлагат още депутатите от „Обединени патриоти“.

Съветът бе избран през март с електронно гласуване. В него влязоха 14 организации, част от тях свързани с еколога и столичен общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев, както и такива на журналисти на свободна практика.

Изборите

предизвикаха

недоволството

на организации,

които не влязоха

в съвета

като например Съюза на запасните офицери.

В момента съветът е консултативен орган, а са му възложени функции, които не съответстват на този статут, твърдят патриотите в мотивите си. Несъответстващи на статута били задълженията на съвета да координира и следи за изпълнението на стратегията за подкрепа на развитието на неправителствените организации и плана за действие по стратегията, да предлага на кабинета план за действие, включително финансов, за всяка следваща година и т.н.

Съуправляващите предлагат и пълно отпадане на задължението на държавата да финансира проекти в обществена полза, които осъществяват неправителствени организации. То бе вкарано преди години, но все

още не е

отпускано

такова

финансиране, защото не бе съставен Съветът за развитие на гражданското общество. Той трябваше да препоръчва на правителството кои точно проекти да бъдат обезпечени.

В сегашния вариант на закона

не става ясно

кои проекти са

в обществена

полза, защото

няма разписани

условия,

на които да отговарят, мотивират се патриотите.

През преходните разпоредби на законопроекта си патриотите правят и промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с което се предвижда председателите и членовете на органите за управление на юридическите лица с нестопанска цел също да декларират имуществото си по аналогия с министрите, депутатите и високопоставените чиновници.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar