Твърде е възможно наводнението в Бургаско, което отне живота на пет души миналата година, да се окаже поредното без виновник. Преди дни се навършиха точно 12 месеца от бедствието, което се разигра на териториите на общините Камено и Бургас, а срокът на прокурорското разследване приключва днес. То най-вероятно ще бъде удължено, защото до момента виновни лица не са установени. Според бургаски медии ще бъде извършена допълнителна хидротехническа и метеорологична експертиза. Шефът на общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев потвърди пред „Сега“, че до момента няма официална информация за приключване на разследването. Според него основната причина е природата, тоест количеството на падналите валежи.

Версията „дъжд“ бе застъпена от представители на институциите и веднага след трагедията, макар да не се изключваше причината да е в язовирите. Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък атакува синоптиците, че не са дали адекватна прогноза. Метеоролозите отхвърлиха обвиненията.

Междувременно община Камено се възползва в почти максимална степен от възможността да предостави на държавата някои язовири. Срокът, в който общинските съвети трябваше да решат дали се отказват от водоемите, изтече преди няколко седмици. Камено се раздели с 18, тоест с три четвърти от язовирите си.

КУРИОЗ

Почти куриозна случка се случи през миналата седмица в Бургас. Две от мониторинговите станции, част от уникалната за България информационна система за ранно оповестяване на наводнения, бяха откраднати. Те се намираха до езерото Вая. На записите от камерите за видеонаблюдение се видя, че двама души ги товарят на такси. Малко по-късно полицията намери станциите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar