Окръжният съд във Варна определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 44-годишния Бисер Ал. Той е обвиняем за това, че като помагач умишлено улеснил турския гражданин Мурат К. – собственик на търговско дружество и Светослав Ф. – служител от митническо бюро в Търговище да пренесат през границата на страната 399 520,2 грама хероин.

    Припомняме, че според обвинението високо рисковото наркотично вещество пристигнало с контейнеровоз на 7 февруари 2021 година в пристанище Варна – Запад. Продавач на пратката било иранско дружество.

    При проверка на четирите контейнера с битумни ролки, в три от тях митническите инспектори открили 71 ролки с тайници, в които били скрити 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество.
    За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

    Държавното обвинение поиска определяне на най-тежката мярка за неотклонение, тъй като Бисер Ал. се оказал най-близкият приятел и контакт в България на вероятния главен организатор на престъплението, който е обявен за международно издирване.

    Според обвинението имало риск 44-годишният мъж да се укрие и да извърши престъпление, тъй като той поддържал тесни контакти с турски граждани и ако напусне страната в посока Турция екстрадицията му би била невъзможна. Освен това действията му били противоречиви, с оглед препятстване на разследването.

    Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента доказателства – свидетелски показания, протоколи за оглед, претърсване и изземване, фирмени документи, информация от мобилни оператори, резултати от СРС и други, прецени че може да се направи обосновано подозрение за съпричастност на Бисер Ал. към повдигнатото обвинение. За съда бяха налице и другите законови изисквания – опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление, поради което определи на Бисер Ал. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

    Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar