В Испания днес се очаква да стане ясно дали ще бъде повдигнато обвинение на каталунския лидер Карлес Пучдемон. Снощи външният министър на страната заяви, че отстраненият каталунски премиер може да се кандидатира на предсрочните регионални избори през декември, но само ако дотогава не е в затвора. Стотици хиляди каталунци излязоха вчера по улиците на Барселона в защита на единството на Испания.

Два дни след като каталунският парламент обяви независимост, хиляди излязоха по улиците на Барселона, за да покажат, че мнозинството е за обединена Испания.

Ариана: Процесът за независимост разруши обществото ни, разби много семейства. Моят брат близнак е за независимост, а аз – не. Ние твърдим, че разискваме, но всъщност никога не обсъждаме.

На фона на испанския национален флаг се забелязваха и плакати с надписи като този: Мълчаливите хора нарушиха тишината. Независимо на чия страна са – за независимост на Каталуния или за обединена Испания, все повече са призивите за спазването на реда и закона в страната.

Гласът на тихото мнозинство в Каталуния

Жълто-червено море в сърцето на Барселона, знамената на Испания, Каталуния и Европейския съюз обединени в едно сърце. Тихото мнозинство на Каталуния д…

Междувременно стана ясно, че макар и вече да не е премиер, каталунският лидер Карлес Пучдемон може да се кандидатира на предсрочните регионални избори през декември. Ако дотогава не е в затвора, уточни испанският външен министър Алфонсо Дастис. Мадрид отне временно автономията на Каталуния и насрочи там избори на 21 декември. Не е ясно дали партиите, които са за независимост на областта и които досега имаха малко повече депутати в регионалния парламент, ще участват в тези избори или ще ги бойкотират.

Ново социологическо изследване, публикувано във вестник „Мундо“, показва, че около 40 на сто от испанците смятат, че чл. 155, позволяващ ограничаване на автономиите, е можело да се задейства по-рано, за да се намери изход от ситуацията в Каталуния. От анкетата става ясно също, че каталунците продължават да са разделени по въпроса дали областта да остане част от Испания или да се отдели.

От нашите пратеници: Спокоен бе първият ден в Каталуния под властта на Мадрид

Мадрид пое прякото управление на Каталуния и уволни регионалното сепаратистко правителство след вчерашната декларация за независимост на парламента в…

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ibizaa
ibizaa
16 юни 2022 7:57
Гост

Great Post! Thank you for visiting here. https://innoutsecretmenu.online/