В последните месеци главният прокурор Сотир Цацаров се появява на официални места с повече охрана от НСО. Вместо единият гард, който го придружава от началото на мандата му през 2013 година, вече той ходи с двама охранители. Промяната е от поне от два месеца, като репортери в парламента забелязаха увеличената охрана в началото на април.

Малко след тоаа попитан защо е с повече гардове от обикновено, Цацаров заяви лаконично: „Не съм останал с такова впечатление“ и отказа да коментира темата.

НСО не отрече, нито потвърди увеличената охрана на главния прокурор. От службата отговориха на запитване на „Дневник“ по Закона за достъп до обществена информация, че това е тайна.

Главният прокурор е сред задължително охраняваните по закон публични личности. В алинея 4 на чл. 20 от Закона за НСО се казва, че „на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост – лична охрана“. В закона пише още, че при усложнена среда за сигурност или конкретна застрашеност по решение на комисия към НСО (-бел.ред.) на главния прокурор се осигуряват и други видове охрана.

Кога точно е бил увеличен броят на охранителите му не е известно, както и какво е причината за това. През 2015 година стана известно, че срещу Цацаров има смъртни заплахи. Тогава главният прокурор обаче отказал охраната му от НСО да бъде увеличена, както и да ползва бронирана кола.

Тази седмица директорът на НСО Данчо Дяков отказа да коментира дали трябва промяна на кръга на охраняваните от службата лица с мотив, че решенията за това кой трябва да се пази са политически.

Кого и защо охранява НСО – извън задължително предвидените в закона публични длъжности, е било винаги актуален въпрос. В началото на 2016 г. например стана известно, че службата ще охранява депутата от ДПС Делян Пеевски. Причината беше огласена публично от тогавашния главен секретар на МВР Георги Костов и не попадна под етикета „държавна тайна“ – покрай разследването за опита за убийство над бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров полицията получила данни за готвен опит за убийство на Пеевски. След това не стана публично известно прокуратурата да е започвала разследване, но пък не е и известно охраната на Пеевски от НСО да е свалена.

В тайна бе забулен и въпросът с охраната на бившия председател на ДПС и сегашен лидер на ДОСТ Лютви Местан. Той бе с охрана от края на 2013 г. като отново не са известни мотивите за поставянето ѝ. В началото на 2016 г. изваденият вече от ДПС Местан заяви, че охраната му е била свалена. Сайтът „Оффнюз“ осъди НСО заради отказан достъп до информация и след като съдът е задължил службата да я предостави, стана известно единствено, че решението за промяна на охраната на Местан е било взето от комисията на 21 декември 2015 г. Това е станало седмица след партийната сбирка на ДПС в Сараите, която е била на 17 декември същата година, на която Местан беше официално „разжалван“. Не се разбраха обаче мотивите за свалянето на охраната.

Практиката на НСО показва, че и сега няма да стане известно защо е увеличена охраната на главния прокурор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar