Правителството одобри идейните проекти на българските лични документи, поколение 2019 г., съобщи правителствената пресслужба.

Както предвижда Законът за българските лични документи (ЗБЛД), от 1 януари 2019 г. електронният чип, който да съдържа информация за притежателя на документа, трябва да бъде въведен за паспортите и личните карти.

Паспортите и личните карти ще съдържат безконтактен електронен носител на информация и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 Той ще съдържа биометрични и персонални данни на притежателя, запис на удостоверение за електронна идентичност и запис на удостоверение за квалифициран електронен подпис.

Работна група от експерти е избрала високозащитени материали за производството на българските лични документи и на защитните елементи в тях. Предвижда се да се обогати и темата за културно-историческото наследство на страната като бъдат включени обекти от световно, национално и регионално значение. При пресъздаването им ще бъдат приложени нови графични и защитни техники, се казва в съобщението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar