От 11 часа днес в градинката между Народно събрание и Софийския университет е организирана демонстрация в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Организатори на инициативата са близо 200 неправителствени организации, подкрепени от представители на академичните среди и граждани (тук можете да видите пълният им списък). „Защото за нас всеки един човек, измъкнат от живот с насилие, е огромна победа. Това е нашата кауза“, пишат в отворено писмо организациите.

„Целият политически популизъм и задкулисните интереси, развихрили се около Истанбулската конвенция, са за ваша и наша сметка. Защото за насилието над жени и деца плащаме всички. Защото именно насилието в дома води до разпад на традиционното семейство, а децата ни пренасят тази агресия в училище“, се казва още в текста.

Авторите му напомнят, че идеята на Истанбулската конвенция не е просто да се направят няколко законови промени. „Фундаменталната ѝ цел е да няма насилие над жени и деца. Това означава – превенция. Означава всеки, от детето до възрастния, да знае, че насилието е неприемлива форма на отношения и се преследва от закона и държавата“, разясняват в писмото и добавят, че в момента българското законодателство и система не предоставят реална закрила.

Организациите приканват ръководствата на парламентарно представените политически партии на открита публична дискусия по същността на конвенцията и защо ратифицирането й е важно и полезно за България. Те предлагат дискусията да бъде предавана по обществената телевизия.

„Призоваваме народните представители, политическите партии, медиите и всички отговорни граждани – не залагайте на карта живота на милиони жени и деца в България заради изкривяване на истината“, се казва още в текста, подписан от следните организации:

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar