Промените в данъчните закони приети на второ четене в комисия

Почти без дебат, промени в пакет в пет данъчни закона минаха през бюджетната комисия на второ четене. Най-малко поправки за догодина има в закона за облагане на доходите, а най-много – в закона за ДДС.

Според новите текстове на закона за облагане на доходите от догодина пред данъчните ще обявяваме не само дарени имот и кола, а и други ценни вещи- напр. бижута, картини, колекции от марки и др. Идеята на този текст е при евентуални ревизии да има доказуемост на доходите.

Малките награди – до 100 лв., независимо дали са парични, или предметни, няма да се облагат, решиха още депутатите. Колите ще се отписват от КАТ, без да се уведомява общината, както досега. Всеки, който ползва данъчно облекчение – за деца, поради инвалидност или защото прави вноски за пенсия или застраховка, вече няма да прикрепва към данъчната декларация документи за това. Данъчните ще си ги набавят по служебен път.

В закона за акцизите и данъчните складове се записаха нови глоби до 4000 лв., ако се пренасят акцизни стоки – главно цигари и алкохол в пратки или по куриери. Глобата ще допълва конфискацията на нерегламентираната стока. Куриерите и пощите получават правото да отварят пратки и да ги проверяват, ако се усъмнят, че те съдържат такава стока.

Камери за 24-часово видеонаблюдение пък ще има задължително в данъчни складове, в които се съхраняват горива. Мярката влиза в сила от 1 януари 2020 г. и бе гласувана от бюджетната комисия на второ четене. Предложението е внесено от шефката на комисията Менда Стоянова. Първоначалната версия на поправката предвиждаше такива камери да има във всички данъчни складове. Стоянова обясни, че засега се започва с тези, в които има горива, и ако има ефект в борбата с контрабандата, тя ще влезе в сила за всички складове у нас в следващите години. Друга промяна от първоначалния вариант на данъчните промени бе, че идеята сделки с акции и дялове да се облагат с ДДС, тъй като чрез такива прехвърляния най-често ставало дума за имоти за живеене, отпадна. Оспорваната от бизнеса идея за сумиране на оборотите на свързани лица в един обект остана, но се въведе облекчение, че ако има прекъсване на дейността най-малко за месец или повече, няма да се прилага този текст. Според поправка в закона, приета през 2018 г., от 2020 всеки, който декларира доходите си по електронен път, ще получи достъп чрез ПИК кода си до попълнена декларация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar