Отпадна пречката пред сключването на договора за строежа на газопровода „Турски поток“ през българска граница до Сърбия. Жалбата пред Върховния административен съд (ВАС) срещу избора на саудитския консорциум „Аркад“ да изпълни поръчката за над 2.2 млрд. лв. без ДДС не се поддържа от един от участниците в обединението „Газово развитие и разширение на България“ (ГРРБ), което протестираше решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че неправилно „Аркад“ е бил декласиран от търга.

При това положение съдът отхвърля жалбата на ГРРБ, която принципно трябваше да бъде разгледана на 24 септември. Определението на ВАС обаче може да се обжалва в 7-дневен срок. Така може да се сключи договорът с „Аркад“ за построяването на 474-километровото трасе. Както Mediapool писа, между „Аркад“ и ГРРБ вървеше пазарлък как да си поделят поръчката, за да може да тръгне строежът на част от трасето, което принципно трябваше да е готово до края на 2019 г.

Първоначално възложителят на поръчката – държавният газов оператор „Булгартрансгаз“ (БТГ), избра „Аркад“, тъй като единствено неговата оферта за 1.102 млрд. евро без ДДС се побираше в първоначално набелязаните финансови параметри от 2.286 млрд. лв. Предложението на ГРРБ бе за над 1.6 млрд. евро. Под предлог, че саудитците са забавили документите за сключването на договора БТГ ги декласира и обяви за победител ГРРБ, които пък междувременно предложиха отстъпка в цената и тя дори спадна с малко под тази на „Аркад“. Първоначално избраният изпълнител обжалва това решение на БТГ и антимонополният орган се произнесе в негова полза. Така последва втората жалба пред ВАС, която вече, както става ясно, не се поддържа от компанията с руска връзка в ГРРБ.

От определението на съда става ясно, че регистрираната в Люксембург компания „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България“ не поддържа жалбата на ГРРБ, чиито други партньори са регистрираните в Италия „Бонатти С.П.А“ и „Макс Щрайхер С.П.А“. „Комплишънс Дивелъпмънт“ се представлява от руския гражданин Aндрей Владимирович Пархомчук, който е свързан с руската Тръбна металургическа компания (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. За нея руски медии писаха, че ще доставя тръбите за „Турски поток“ в България, но името ѝ не присъства пряко в офертата нито на ГРРБ, нито на „Арказ“.

Пархомчук е писал на ВАС, че представляваното от него дружество не поддържа подадената жалба от ГРРБ, не е съгласно да продължи делото по случая, отказва се от оспорването на решението на КЗК и оттегля пълномощното си за адвоката, който представлява интересите на „Комплишънс“ и ГРРБ.

Тъй като участниците в консорциума не са подали самостоятелна оферта за „Турски поток“, нямат право да подават самостоятелни касационни жалби срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, посочват от ВАС. Освен това Консорциум „Газово развитие и разширение в България“ е неперсонифициран субект, без органи за управление и представителни органи и воля за обжалване трябва да е налице у всички негови участници.

Това прави внесената жалба процесуално недопустима за разглеждане по същество и тя се оставя без разглеждане, а производството по казуса се прекратява.

Предстои да се види дали „Бонатти“ и „Максщрайхер“ ще обжалват това определение, което реално отвързва ръцете на „Булгартрансгаз“ да подпише договора със саудитците, както и дали и под каква форма ще се появи компанията с руска връзка в изпълнението на най-скъпата обществена поръчка в страната от години.

Очаква се изявление по случая да бъде направено във вторник от министъра на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на междуправителствената българо-руска икономическа комисия във Варна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar