Данъчната кампания за доходите ще започне по-късно – от 10 януари. От тази дата по електронен път и в офисите на НАП започва приемането на годишните данъчни декларации за доходите, изкарани през 2018 г. Промяната ще съкрати срока за ползване на 5-процентната данъчна отстъпка. Право на нея имат тези, които декларират доходите си и платят данъка върху тях до 31 януари.

Практиката от последните години показва, че през първите дни на януари активността сред данъкоплатците е много ниска, електронно и на хартия се подават не повече от 500 данъчни декларации в цялата страна. В същото време организацията и подготовката на системите в последните дни преди Коледа и Нова година изисква изключително много усилия и разходи. Затова в закона е изместено началото на данъчната 2019 г., обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Освен това от данъчната декларация изчезват стотинките. Целта е дължимият данък за довнасяне по годишната данъчна декларация да се закръгли към всеки пълен лев.

От тази година при ползване на данъчните облекчения за млади семейства, за деца и за деца с увреждания ще отпадне задължението към годишната данъчна декларация да се прилага и писмена декларация от съпруга или съпругата, че те няма да ползват данъчното облекчение. Ако обаче се установи злоупотреба, и двете страни ще трябва да възстановят ползваното облекчение.

Самоосигуряващите се от тази година ще подават данъчна декларация и всички други справки само по електронен път.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar