Отложено дело и неочакван интерес към българските журналисти в Охрид. Процесът срещу един от биячите на секретаря на българския клуб в града Християн Пендиков така и не започна.

Обемна документация по делото е мотивът, с който адвокатите на Илия Спасески настояха процесът да се отложи и съдът го насрочи за 5 април.

Повече от 10 свидетели бяха повикани от съдията, но едва двама от тях се явиха. За останалите няма данни да са получили своите призовки, въпреки че Охрид не е толкова голям град.

Журналистите бяха питани дали имат лично разрешение от Върховния съд в Скопие, за да присъстват в съдебната зала.

С двама адвокати и без да обели дума дори пред съдията, Илия Спасески се яви на първото заседание по делото за побоя над Христиан Пендиков.

В съдебната зала адвокатите на Спасеки поискаха отлагане на делото. След доказателствата имало много видео и аудио записи, с които те не били запознати. Трябвало им време, за да ги прегледат и прослушат. Да направят консултации и да представят доказателства в подкрепа на своята теза.

Тезата на защитата в началото на процеса е, че престъплението не е от омраза.

На делото Христиан Пендиков беше представляван от адвокат. Съдът попита защитника за адрес на пострадлия в България, където да му бъде изпратена призовка.

Адвокатът каза, че има връзка с клиента си само по телефона и Пендиков продължавал да се лекува, което е пречка да се яви в съда.

Съдът поиска да бъдат представени документи за лечението на Пендиков и реши делото да продължи на 5 април.

Вижте повече във видеото от Иво Никодимов

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar