Отлага се строителството на лифтове без смяна на предназначението на земята, след като „Обединени патриоти“ са оттеглили промените в Закона за горите, които даваха възможност за построяването на лифтове и ски писти, без да се сменя предназначението на земята.

Това е станало по време на заседанието на правната комисия в сряда, в чийто дневен ред беше разглеждането на законопроекта на първо четене, съобщава „Капитал“. Поправките бяха внесени от група народни представители от „Обединени патриоти“ и председателя на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов в началото на февруари.

На заседанието вчера Християн Митев от „Обединени патриоти“ е посочил като причина за оттеглянето на законопроекта факта, че той все още не е разглеждан от водещата комисия по земеделие. Пред „Капитал“ Митев уточнява, че законопроектът не е оттеглен, а само отложен. И понеже промените в Закона за горите са дискусионни, е необходимо те да минат първо през обществено обсъждане, са сметнали „Обединени патриоти“.

Неофициално обаче от ГЕРБ посочват като причина за оттеглянето отказа на формацията на Бойко Борисов да подкрепи предложените от коалиционния им партньор промени, отбелязва „Капитал“. Това се разбрало по време на съвместното заседание между ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за обсъждане на законодателната програма на мнозинството, което се провежда всеки вторник. На него председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов уведомил партньорите си, че ГЕРБ няма да подкрепи поправките.

Предложенията за промени в Закона за горите предвиждаха да се учредява право на строеж в горските територии без промяна на предназначението на земите, когато се отнася за „ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващите такива“.

Сега такова право на строеж без промяна на предназначението може да има само за станции и стълбове на лифтове и влекове, които вече съществуват и които попадат в категорията на т.нар. търпими строежи по Закона за устройството на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация. За всички останали случаи промяната на предназначението е задължителна.

Идеята за корекции в Закона за горите, които да улеснят изграждането на ски съоръжения, бе лансирана още преди няколко месеца от вицепремиера Валери Симеонов, който в различни интервюта твърдеше, че те биха довели както до по-бързо придвижване на проекти, така и до спестяване на милиони левове административни такси на инвеститорите.

Конкретните мотиви на вносителите на поправките пък бяха, че това е „в отговор на необходимостта от неотложни законодателни мерки за създаване на адекватни и равни условия за развитие на планинския и ски туризъм в зимните курорти на страната“.

Против поправките се обявиха природозащитниците. „Управляващите прокарват промени в Закона за горите, които ще улеснят изсичането и застрояването им, но те ще продължат да се водят гори – на хартия“, заявиха от коалиция „За да остане природа в България“ по повод внесените промени. Те припомниха, че същите поправки бяха отхвърлени през 2012 г. след протести няколко вечери поред на Орлов мост и вето на президента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar