Израел е платил на Русия 1,2 млн. долара, за да снабди сирийското правителство с руски ваксини срещу COVID-19 като част от сделка, осигурила освобождаването на израелка, държана в плен в Дамаск. Това разкриха днес израелски медии, цитирани от АП.

Условията на тайната размяна с посредничеството на Москва между двете враждуващи държави остават неясни, но фактът, че Израел осигурява ваксини на Сирия, която държи на своя територия вражески ирански военни части, предизвика критики у дома. Освен това привлича вниманието и заради отказа на Израел да предаде големи количества ваксини на милионите палестинци на Западния бряг и по ивицата Газа.

На пресконференция днес премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че „нито една израелска ваксина“ не е била включена в сделката. Той обаче не коментира дали Израел е платил руските ваксини, като се позова на желанието на Русия да бъдат запазени в тайна подробностите около размяната.

През ноември руският Фонд за преки инвестиции, който отговаря за разработването на „Спутник V“, съобщи, че цената на една доза на международния пазар е под 10 щатски долара.В петък Израел обяви, че е издействал с помощта на Москва връщането у дома на една млада израелка, влязла по-рано този месец незаконно в Сирия. В замяна Израел освободи двама сирийски овчари, влезли на територията на Израел, припомни АП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar