Държавните фирми и ведомствата могат да използват текстове от закона за обществените поръчки, за да отказват да работят с фирми и лица, свързани със санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Тази препоръка направи министърът на финансите Асен Василев, след като в последните дни правителството бе критикувано, че

с черния си

списък нарушава

законите и

конституцията

и срещу България ще бъдат заведени дела от попадналите в него компании и хора.

В Закона за обществените поръчки е предвидено, че ако възлагането на поръчка на конкретно лице би застрашило интересите на страната или националната сигурност, това лице може да бъде изключено по допустимост, разясни Василев в четвъртък.

Допълнително при съставянето на черния списък правителството

е стеснило

критериите за

свързани лица,

за да не бъде обвинено в нарушаване на закона, разясни финансовият министър.

„Ние сме взели изключително тясно решение, по-тясно от дефиницията на свързани лица според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, по-тясно и от тази в Закона за КПКОНПИ“, обясни Асен Василев. Като целта била единствено да бъдат предпазени държавните фирми от опасността да бъдат санкционирани, защото са работили с компании на санкционираните от САЩ, разясни министърът.

ДАНС и НАП продължават работа по допълненията в българския черен списък, след като в сряда вечерта към него бяха добавени над 30 фирми, които са или са били собственост на Васил Божков или Делян Пеевски, обясни още Асен Василев.

В момента

се изготвя

списъкът на

хора, които са

били съдружници

на някого от

тримата

санкционирани

от САЩ

или са работили като управители или членове на органи за управление на техни компании, добави финансовият министър.

Проблемите с нашенския черен списък обаче може да се окажат много по-сериозни, отколкото се предполага в момента, каза по-рано през деня по Би Ти Ви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Едното противоречие се получава именно от това, че в списъка ще влязат и физически лица, а в България

няма легална

дефиниция на

понятието

„свързани лица“

или поне не такава, каквато съществува в САЩ.

На първо място според него у нас няма как едно физическо лице да притежава друго физическо лице, или пък юридическо лице да притежава физическо. „Това е все едно физическото лице да е роб, а рабството е отменено в България още с Търновската конституция през 1879 г.“, каза проф. Киров.

По-лошото обаче е, че понятието „свързани лица“

е дефинирано в

четири различни

български закона

по четири

различни начина

и никак не е ясно как в случая със списъците „Магнитски“ трябва да се определят тези лица.

Освен това при свързаните лица има различни степени на свързване, но кой в България ще се наеме да каже каква е степента на свързване точно в тези случаи, попита проф. Киров.

Той даде следния пример: да речем, че

някой е купил

на изплащане

от фирма от

списъка

някаква вещ

и я изплаща

в продължение на години. Точно по средата на този срок банката, през която превежда парите, би могла спокойно да му каже, че няма повече да му прави тези преводи, тъй като тази фирма няма право да бъде обслужвана от банка.

„Кой в този случай поема ангажимента да прави месечните преводи и каква е гаранцията, че този добросъвестен купувач не е свързано лице“, каза бившият конституционен съдия.

Или обратният случай: фирма от списъка има ангажимент да превежда регулярно някаква сума на някого или тя самата да изплаща нещо. В този случай ощетен остава контрагентът на фирмата, макар че няма никаква вина за каквито и да било списъци.

„На практика санкциите ще имат последиците на ядрен взрив, не само политически, но и икономически“, каза Киров.

Според него

още сега

служебното

правителство

трябв

да седне

и да пише

напълно

нов закон,

който да сложи правната рамка у нас, нужна за справяне с последиците след санкциите на САЩ.

Това е нужно, защото още след съставянето си новият парламент, който и да влезе в него, трябва да се заеме веднага да сложи ред в този хаос.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar