Б ившият президент на Република Сръбска Радован Караджич е осъден на доживотен затвор от Международния трибунал в Хага. 73-годишният Караджич е отговорен за най-зловещите военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина между 1992-1995 г.

Той е отговорен за геноцида над 8000 босненци в Сребреница.

Радован Караджич е обвинен и в престъпления срещу човечеството – прокуждане, убийства и изтезания, както и за нарушаване на военното право при обсадата на Сараево.

Караджич беше близък с на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, който също беше изправен пред Международния трибунал в Хага. По време на сърбската агресия в Босна са убити около 100 000 души, извършват се много престъпления – масови и систематични изнасилвания и прокуждания. Главнокомандващият сръбските войски генерал Ратко Младич е изправен пред трибунала в Хага като пряко отговорен за клането в Сребреница.

Дълго време след края на войната Ратко Младич и Радован Караджич бяха укривани в Сърбия.

Караджич дори си променя идентичността – представя се за д-р Драган Дабич, пуска си брада и дълга коса, които променят външността му.

„Очевидно той е имал много помагачи и симпатизанти, които винаги са го предупреждавали за поредния опит за неговото залавяне“, казва Франц-Лотар Алтман. Но под силния натиск на ЕС, след 12 години той е арестуван в Белград, а по-късно е задържан и Ратко Младич.

На 24 март 2016 г. Хагският трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди Радован Караджич на 40 години затвор, в т.ч. за извършени престъпления срещу човечеството, геноцид и за обсадата на Сараево.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar