Скитникът, който на 24 февруари предизвика голям пожар в района на Сточна гара във Варна, остава зад решетките. Това реши състав на Апелативния съд във Варна, който потвърди определение на окръжните магистрати за налагане на мярка „задържане под стража“ на 36-годишния Александър В.

Той подпалил фургон, за да отмъсти на свой събрат по съдба, но заради силния вятър огънят обхванал намиращия се в близост сервиз за гуми и паркиран край него лек автомобил. Подпалвачът избягал в София, където бил заловен на 2 март и си признал вината. Пред съда адвокатът му подчерта, че Александър страда от психиатрично заболяване и епилепсия и многократно е бил лекуван в специализирана болница. Според защитата към момента на извършване на деянието не е доказано дали мъжът е бил вменяем и затова трябва да бъде настанен в клиника.

От прокуратурата контрираха, че скитникът е избягал и ако е на свобода, има риск да се укрие или да извърши ново престъпление. Адресната регистрация на Александър е в град Рила, но той е бродил из различни градове в страната, затова опасността да се укрие е реална, а престъплението, в което е обвинен, е тежко, прецениха магистратите. Те уточниха, че вменяемостта на мъжа ще бъде оценена от назначената съдебно-психиатрична експертиза. Съдебният акт, с който бе потвърдено задържането на подпалвача под стража, е окончателен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar