Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста единият от двамата подкупни разследващи полицаи.

Днес съдът отмени решение на първата съдебна инстанция, с което мярката за неотклонение на обвиняемия „задържане под стража“ е изменена в домашен арест.

Припомняме, той беше привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, образувано през май за участие в престъпно сдружение за вземане на подкупи.

На 29 май подсъдимият беше задържан с още един негов колега разследващ полицай при спецакция на ГКПП „Калотина“.

Двамата бяха арестувани след получаване на част от първоначално поисканите 6000 лева от двама шофьори на таксита, превозвали нелегални мигранти до сръбската граница. Парите били искани, за да им бъдат върнати задържаните автомобили и за да не им бъде търсена наказателна отговорност за извършено от тях престъпление (трафик на хора).

Апелативният спецсъд потвърди тезата на прокуратурата, че от събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен.

Според държавното обвинение има риск, ако мярката „задържане под стража“ бъде изменена в по-лека, обвиняемият да извърши друго престъпление, както и да опита да повлияе на свидетели да променят показанията си.

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar