Съдът е уважил искането на Районна прокуратура-Кюстендил за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж. Той е бил привлечен към наказателна отговорност за извършени от него две престъпления, съобщиха от обвинението.

На 8 юни в централна градска част, в парк-градина пред сградата на Община Кюстендил и в парк-градина пред Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил, обвиняемият нарушил издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие. Въпреки че нямал право да доближава майката на детето му, на разстояние по-малко от петдесет метра, той го направил и упражнил физическо и психическо насилие спрямо нея.

Нападателят нанесъл на жената удари с ръце в областта на лицето и с крака по тялото, дърпал я за косата, хващал я за врата и я душил. Освен това отправял обидни думи по неин адрес и заплахи. Агресивният мъж извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Държал се арогантно, буйствал, нанесъл побой на жената и отправил закани към други две жени, опитвал се да скъса маркуч от поливната система на растенията в парка пред Художествената галерия. Още същия ден, той е бил задържан и привлечен в качеството на обвиняем. В хода на досъдебното производство е било установено, че той е осъждан четири пъти за престъпления от общ характер – за държане на наркотични вещества и управление на МПС в срока на наложено административно наказание за шофиране без книжка.

Срещу него се води наказателно производство, приключило с осъдителна присъда от пет години „лишаване от свобода“ на първа инстанция. В днешното заседание съдът е приел доводите на прокурора от Районна прокуратура-Кюстендил, че са налице изискуеми предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия.

За престъпленията, в които е обвинен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“. От събраният към настоящия момент доказателствен материал е видно, че именно той е извършителят на деянията. С оглед обремененото му съдебно минало и трайните му престъпни навици, налице е реална опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar