Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви свикването на референдум за спорния ЛГБТ закон, след като Европейската комисия започна съдебни действия срещу Будапеща заради него, предаде АФП. Решението на Будапеща идва ден след като Брюксел публикува редовния си доклад за върховенството на закона в държавите-членки, в който открито порица Полша и Унгария за свободата на институциите в двете държави.

„Брюксел явно открито нападна Унгария през последните седмици заради закона“, каза Орбан във видеоклип, публикуван в профила му във Фейсбук, имайки предвид законодателството, което забранява „популяризирането“ на хомосексуалността сред непълнолетните.

В обръщението си той също така изброява пет въпроса, на които унгарците ще трябва да отговорят, сред които – „склонни ли са да приемат да се говори за сексуалност пред децата им без тяхното съгласие“, „съгласни ли са с промотирането на смяната на пола сред непълнолетни“ и „представянето без ограничения пред непълнолетни медийно съдържание от сексуален характер, което може да повлияе на тяхното развитие“.

Без да обявява дата за народното допитване, ходът на Орбан е част от юридическата „канадска борба“, която унгарският премиер води с Брюксел относно закона, приет на 15 юни, който забранява споменаването на хомосексуалност или смяната на половете в медийно съдържание предназначено за малолетни възрастови групи. Европейският изпълнителен орган смята това законодателства за дискриминационно срещу хората от ЛГБТ+ общността и лансира съдебна процедура срещу Унгария, което може да доведе до намеса на Съда на ЕС, както и до финансови санкции.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar