Вятър издухал банкнота от 50 лева от портфейла на подсъдимия за подкуп Шюкрю Х. от Омуртаг и я пуснал в служебния автомобил на проверяващите го в този момент полицаи. С това обяснение главният експерт в община Омуртаг се оправда днес пред Търговищкия окръжен съд и не се призна за виновен по повдигнатото му обвинение за даване на подкуп на униформени с цел на бъде санкциониран като шофьор за нарушение на пътя.

Съдът обаче не уважи оправданието и подсъдимият получи осъдителна присъда – една година лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 1000 лева.

Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд във Варна. Според обвинителния акт, на 2 юни тази година на булевард в Търговище 38-годишният главен експерт бил спрян за проверка от полицейски служители, които работели по пътния контрол. В този момент Шюкрю Х. управлявал автомобила си без да си е сложил предпазен колан и без да е включил задължителните светлини.

Полицейският служител проверил документите на водача. Мъжът обяснил, че не слага предпазен колан по медицински причини. Служителят на реда заявил, че ще му бъде съставен фиш за движение на автомобила без светлини. Шюкрю Х. застанал до прозореца на служебната кола и пуснал в нея банкнота от 50 лева.

Полицейският служител уведомил дежурната за престъпното поведение на подсъдимия и му съставил фиш. Шюкрю Х. заявил, че вятър е издухал банкнотата от портфейла му и не се е признал за виновен в хода на образуваното срещу него бързо производство, предаде Канал 3.

Според прокуратурата, като отежняващо вината обстоятелство може да се приеме фактът, че подсъдимият заема длъжност, която изисква високи морални и етични качества, което е в рязък дисонанс с поведението му на пътя на 2 юни т. г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar