В понеделник сутринта са опожарени автомобилите на двама от свидетелите по делото „Суджукгейт“ – Кирил Костов и Людмил Ганчев. Палежите са станали по едно и също време (около 3 часа) на две различни улици в Добрич. Потърпевшите са напълно сигурни, че става дума за умишлен палеж, който цели да им отмъсти за показанията им по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов–Суджука и негови приближени.

Кирил Костов разказва, че в периода декември 2016 г. – януари 2017 г. той е подал няколко сигнала в прокуратурата за отправени заплахи срещу него и семейството му. Въпреки това атаките срещу Костов продължават вече близо две години. Свидетелят по делото казва, че заплахите идват от бизнесмена Петър Малджиев и още едно лице, на което не споменава името.

„Обадиха ми се от полицията, че автомобилът ми Шкода Октавия гори. Това нещо обаче има предистория. През декември 2016 г. и януари 2017 г. сме уведомили прокуратурата в Добрич, че тези неща ще се случват. Всички неща, които сме описали в сигналите, че ще се случат, се случват“, казва Костов пред телевизия „Евроком“.

Другата подпалена кола е БМВ Х3 на съпругата на другия свидетел – Людмил Ганчев.

Кирил Костов разказва, че окръжният прокурор на Добрич (вероятно говори за Пламен Николов – б.ред.) е обяснил пред него, съпругата му, дъщеря му пред другия свидетел по делото Людмил Ганчев, че за заплахите е имало извършвана проверка от София. Така свидетелят Костов чул, че Петър Малджиев бил покровителстван от ГДБОП.

„Поискал съм защита от държавата, че съм свидетелствал. Но това е тормоз. То не беше Агенцията по храните (ме проверяваше), то не беше НАП… Всичките действия по тормоз е благодарение на Живко Мартинов, който е бил човек с власт. Много сме притеснени, защото следващото е да се посегне върху нас физически. Искаме цялата истина да се сложи на масата. Няма да се откажем, но много скъпо платихме“, казва Костов пред „Евроком“.

Точно преди година Софийска градска прокуратура повдигна обвинение срещу Петър Малджиев за оказване на натиск върху трима свидетели. Малджиев е приятел на Живко Мартинов–Суджука.

За Петър Малджиев прокуратурата твърди, че е близък приятел и с другите обвиняеми по делото. Малджиев е бил собственик на два хотела в курортно селище Кранево, казино в Добрич и няколко други търговски обекти. Преди време е бил шеф на „Аполо и Болкан“ и е бил свързан със силовите групировки.

През ноември 2017 г. Малджиев е заплашил с убийство двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа. Целта е била да се оттеглят вече депозирани показания срещу Мартинов. Ако бъде признат за виновен, Малджиев може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода. Спрямо него бе взета най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов нашумя с това, че е изнудвал собственик на месокомбинат в Добрич за 4 тона суджук от името на премиера Бойко Борисов. Срещу него бяха повдигнати шест обвинения и той подаде оставката си като депутат, но остана член на ГЕРБ. Ако вината му бъде призната от съда, той може да получи до 15 години затвор.

Основната част от обвиненията са свързани с изнудването на бизнесмен от Добрич, който от 2012 г. насам е бил принуждаван от Мартинов да върши различни услуги, за да не бъде „смачкан“ бизнесът му. В обвинителния акт попада и случаят с четирите тона суджук и 60 кг телешка пастърма и филе „Елена“, които трябвало да стигнат до Борисов, но не стигнали.

Бившият депутат ще отговаря и за принуда на двама висши полицаи в Добрич, както и на шефа на местния клон на ВиК.

Прокуратурата повдигна обвинение и на шефката на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, която ще бъде изправена пред съда за престъпление по служба. Обвиняем е и бившият директор на полицията в Добрич Веселин Колев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar