„Луковмарш“ е опасен за обществения ред и е трябвало да премине по страничен маршрут, а не по централните софийски улици, но това не се е случило. По закон забрана се налага, когато има несъмнени данни, че шествието е насочено срещу конституционния ред, застрашава обществения ред, народното здраве или нарушава правата и свободите на други граждани.

През септември м.г. столичният кмет Йорданка Фандъкова е издала забрана за провеждането му, но през ноември заповедта й е била отменена от Софийския административен съд, който е дал указания общината да предложи нов маршрут. Вместо това Фандъкова изпратила съгласувателно писмо на организаторите на „Луковмарш“, в което посочила, че могат да положат венци пред къщата на Луков на ул. „Тракия“ 1, а не да проведат шествие. Те отказали, позовавайки се на съда, че според Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът трябва да предложи нов маршрут.

От общината не можаха да обяснят дали все пак са предложили нов маршрут. В крайна сметка „Луковмарш“ в събота премина през най-големите столични улици и булеварди: пл. „Св. Неделя“, бул. „Витоша“, бул. „Мария Луиза“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Раковски“, ул. „Оборище“, бул. „Васил Левски“, бул. „Дондуков“, и приключи пред къщата на Луков на ул. „Тракия“. Полицията охраняваше марша, без да му попречи.

Първоначалната забрана на шествието е наложена въз основа на доклади на МВР и НСО от м.г., стана ясно от отговор на парламентарен въпрос на вътрешния министър Валентин Радев. Столичната полиция посочва, че ежегодно на шествието се събират около 600 души. „Участниците винаги са се оприличавали като лица с крайнодесни убеждения, което е били видно от облеклото и визията им, като не са си позволявали издигането на транспаранти, плакати или надписи, проповядващи национална или расова омраза. Въпреки начина на провеждане на шествието чрез групиране на присъстващите в строй и паленето на факли до момента не са констатирани сериозни инциденти.“ Наред с това обаче се посочва, че близо до сборния пункт – пл. „Св. Неделя“ – при проверка у един човек е намерен нож. Освен това няколко души „във видимо нетрезво състояние“ не са допуснати да участват. Между 50 и 100 чужденци от Германия, Хърватия, Швеция и Полша са участвали в „Луковмарш“ м.г. При проверки у тях са открити „ножове, маски и символи, използвани от крайнодесни идеологически групировки“.

НСО посочва, че събитието съвпада с европредседателството, а маршрутът минава покрай сгради в градския център, охранявани от службата, и това създава предпоставки за застрашаване или нарушаване на обществения ред.

На основа на тези две заключения Фандъкова отказва да съгласува шествието. Съдия Марина Николова посочва, че наистина има опасност за обществения ред, но отменя забраната и указва на кмета да посочи нов маршрут. „Кметът е следвало да предложи промяна на мястото и времето на провеждане на траурното факелно шествие, а не да забранява провеждането му“, заключава съдията.

Общината обаче оставя всичко на самотек, вместо да го изведе в покрайнините на София например или да поиска МВР да се намеси, а полицията влезе в ролята единствено на охрана.

БЕЗДЕЙСТВИЕ

Според организаторите от Българския национален съюз Фандъкова не е изпълнила съдебното решение, като не им е предложила нов маршрут. Те заявяват, че два пъти са искали от кмета да направи това – през септември и януари. „В отговор на нежеланието за изпълнение на съдебно решение и бездействието на Столичната община и Йорданка Фандъкова заявяваме най-отговорно, че ще проведем факелното шествие в памет на ген. Луков по предварително заявения от нас маршрут“, пише на сайта.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar