Обмудсманът Мая Манолова остро разкритикува предложената от енергийното министерство проектонаредба за топлоснабдяването, в която се определят нови правила за плащане на сградната инсталация. Това стана по време на дискусия, организирана от обществения защитник по темата за разпределението на парното и сметките за топло.

В нова наредба за топлоснабдяването от Министерството на енергетиката предлагат клиентите сами да определят дела на топлината, която се плаща за сградна инсталация. Предвидено е това да става в рамките на определен диапазон – от 20% до 40%. Подобна възможност имаше и преди десетина години, но между 10 и 30%, която впоследствие отпадна. Тогава хората масово избираха най-ниския процент, за да плащат по-малко. Това обаче доведе до изкривяване на месечните фактури и до големи сметки при изравняването в края на сезона.

Омбудсманът Мая Манолова обаче смята, че и новата схема няма да доведе до решаване на проблемите. „Проектът е направен под натиск, защото до 16 юни се очаква произнасянето на Върховния административен съд (ВАС) именно по повод на действащата Наредба за топлоснабдяването“, заяви тя. Неотдавна тричленен състав на ВАС отмени формулата за сградна инсталация. Решението бе обжалвано от министъра на енергетиката пред петчленен състав на съда, но засега няма окончателно произнасяне. Въпреки това от енергийното министерство побързаха да коригират методиката.

„Това са козметични промени, направени набързо, по принуда, заради предстоящото решение на ВАС, което вече окончателно ще отмени формулата за сградна инсталация. Това са предложения за промени, които реално нищо не променят, те са за отбиване на номера“, заяви Мая Манолова.

В момента абонатите са принудени да плащат за услуга, която на практика не са поискали, заяви омбудсманът и подчерта, че няма логика във формулата, по която в момента се определя цената на сградната инсталация. „В много случаи тя е дори 60% от сметката за парно, което не е честно“, обобщи омбудсманът.

КРАЖБИ

Не са предприети мерки срещу кражбите на топло и не са заложени такива в измененията на наредбата, коментира още омбудсманът. Тя изтъкна, че в момента има забрана за демонтиране на радиаторите, което е пречка и предизвиква недоволство сред много граждани. За четири години загубите на дружествата са нараснали с 388 млн. лева, каза още тя. През 2018 г. топлофикационният бранш е на минус с общо 590 милиона лева, показват разчетите на Мая Манолова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar