Мартин Георгиев работи във вестник „Сега“ от февруари миналата година. Той отразява работата на МВР и затова в момента следи случващото се на продължаващите повече от два месеца протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Именно действията на полицията по време на сблъсъците между униформени и протестиращи на 2 септември в София стават причина той да бъде привикан на разпит в СДВР. Поводът обаче е необичаен – отправено от журналиста запитване до пресцентъра на вътрешното министерство.

Демонстрацията пред новата сграда на Народното събрание се проведе преди почти две седмици под името „Велико народно въстание“. Още от сутринта в района на Ларгото в София бяха разположени множество полицаи. Вечерта на същия ден се стигна до ескалация на напрежението, след като няколко десетки протестиращи, определяни от останалите демонстранти и полицията като провокатори, започнаха да замерят кордона с бомбички, факли, камъни, бутилки и други предмети. СХората бяха разгонени със сила, при което десетки бяха задържани и ранени.

На следващия ден Мартин Георгиев изпраща на пресцентъра на МВР две снимки на полицаи – едната е от кадри на бТВ, а другата е свалена от социална мрежа. На първата се вижда униформен от кордона около парламента, който държи с едната ръка полицейски щит, а с другата – бокс. Вторият кадър е със служител на реда, на чиято униформа се вижда нашивка с надпис на английски език: „One shot – One kill – No remorse – I decide“ („Един изстрел – Едно убийство – Без угризения – Аз решавам“).

Във връзка с тези две снимки Георгиев пита МВР дали полицаите имат право да слагат на униформите си такива нерегламентирани знаци и да ползват боксове като помощно средство.

Нашивката се предлага за свободна продажба от компанията за туристически и спортни стоки Cobra Tactical Solutions. Тя специализира в предлагането на оръжия и екипировка за т.нар. еърсофт (от англ. Airsoft) – симулативна игра, при която участниците пресъздават военни действия с реалистични реплики на бойни оръжия, изтрелващи с въздух пластмасови топчета. Някои униформени купуват подобни знаци и ги поставят на униформите си, което през последните седмици предизвика съмнения сред протестиращи дали полицията ползва за охрана и гардове от частни фирми.

Тези съмнения бяха опровергани официално от МВР миналата седмица, но въпреки това журналистът от „Сега“ така и не получава отговори на въпросите си, отправени до вътрешното министерство на 3 септември. Вместо това на 14 септември по телефона му се обажда инспектор от „Охранителна полиция“ в СДВР, който го кани на среща в дирекцията по-късно същия ден, за да обсъдят подадения от Георгиев сигнал.

„Аз го поправих, че сигнал не съм подавал, а той конкретизира, че става въпрос за запитването ми до пресцентъра“, разказа журналистът пред Свободна Европа във вторник.

Срещата му в СДВР продължава около половин час като по думите на Георгиев полицейският инспектор през цялото време се е държал много любезно. В кабинета присъства още един служител, който обаче нито се представя, нито участва по някакъв начин в разговора – той стои прав и разлиства Наказателния кодекс, който в един момент оставя до журналиста и си тръгва.

„Останах с впечатление, че през цялото време гледаше на мен като на подател на сигнал, а не като на журналист“

„Останах с впечатление, че през цялото време [инспекторът] гледаше на мен като на подател на сигнал, а не като на журналист, който е изпратил въпроси до пресцентъра на МВР. Такива бяха и въпросите към мен.“

Разговорът се върти около снимките, изпратени от Георгиев на пресцентъра на МВР, но инспекторът му показва и други принтирани кадри, които журналистът досега не е виждал. Липсва обяснение защо те са прикрепени към неговото запитване. Сред въпросите, които полицаят задава са – от кой протест са снимките, от кого са правени, пред коя сграда на Народното събрание. „Все подобен тип абсурдни въпроси, чиито отговори лесно биха могли да бъдат установени от самата полиция и не мисля, че има нужда да бъда викан за обяснения“, коментира Георгиев.

Журналистът отказва да пише обяснения и да подписва каквото и да е в отсъствието на адвокат, но инспекторът настоява да проведат разговора, докато си води бележки.

По време на разговора служителят на СДВР сам засяга темата за външния вид на колегите си, охраняващи протестите: „Каза ми, че разбира, че понякога полицаи могат да изглеждат като мутри – физически здрави и с татуировки, но това се налага, защото някои нарушители на реда също могат да бъдат физически силни, да окажат съпротива при арест и ако полицаят не е добре подготвен, няма да може да противодейства. След това каза, че това позволява да не се случват неща като [убийствата на] сестрите Белнейски и журналистката от Русе.“

Репортерът на в. „Сега“ така и не е разбрал каква е връзката между действията и вида на полицаите, охраняващи парламента и жестоките убийства на Росица и Христина Белнейски и Виктория Маринова.

„Не успях да разбера защо инспекторът прави подобен паралел. Той го направи по повод на физическата сила на полицаите, но как стигна от охраната на протести до сестрите Белнейски и журналистката от Русе ми е трудно да намеря логика.“

Впоследствие полицаят пита дали Георгиев лично е видял полицай с бокс или необичайни нашивки на негови колеги, което репортерът отрича. Той не е разбрал защо към него се отправят подобни въпроси при положение, че е посочил в запитването си до пресцентъра, че става въпрос за кадри от национална телевизия и социална мрежа. Следва кратък спор между него и инспектора дали бТВ е национална телвизия, тъй като служителят на реда е на мнение, че такава е единствено БНТ.

„Знам, че журналисти са викани от прокуратурата по техни разследвания, но за запитвания към пресцентъра на МВР… Аз съм пращал стотици такива въпроси и да ме викат да давам обяснения и да ги третират като сигнал срещу служители на реда не се е случвало. Озадачен съм. Определено съм озадачен, тъй като не съм запознат МВР да има практика да приема журанлистически запитвания като сигнали, камо ли, след това да иска обяснения от репортерите защо и как са попитали.“

Свободна Европа отправи запитване до СДВР защо журналистически въпроси са възприети като сигнал и авторът им е привикан да дава обяснения. Два часа по-късно от дирекцията помолиха да отправим запитването си писмено на електронната поща на пресцентъра на МВР. До публикуането на този текст отговори не бяха получени. Свободна Европа ще отрази официалната позиция на вътрешното министерство по случая, ако такава бъде изпратена.

  • Борис Митов

    Борис Митов е съдебно-криминален репортер от над 10 години. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които Българската телеграфна агенция, вестник „Сега“ и сайта „Медиапул“.

    svobodnaevropa@rferl.org RSS АБОНАМЕНТ

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar