В две отделни производства Апелативният съд във Варна потвърди първоначалното задържане под стража на двама обвиняеми по разследване за изнудване. Единият от тях е длъжностно лице в Община Варна.

В рамките на разследването към наказателна отговорност са привлечени трима души – общинският служител, главен инспектор в отдел „Строителен контрол“ Добри Добрев, Жечо Жечев и Момчил Борисов, като последният е с мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Те са обвиняеми за това, че за да принудят лице да се разпореди със сума от 15 000 лв, са го заплашили с увреждане на имуществото – събаряне на недвижим имот под предлог, че е незаконен. Варненският окръжен съд е определил задържане под стража спрямо Добри и Жечо, които обжалваха мерките за неотклонение пред Апелативния съд.

Според защитата на Добрев, свидетелите и останалите обвиняеми са отрекли, че познават общинския служител и това, че той е участвал в престъплението. Според адвоката му, той отишъл на проверка за незаконно строителство по разпореждане на ръководителя си и бил придружен от свой колега.

Прокуратурата изведе тезата, че има опасност Добри да се укрие или извърши престъпление не само от конкретния случай, както и, че разследва по-мащабна престъпна дейност. Събраните доказателства дават основания на прокуратурата да му повдигне обвинение в изнудване, посочват от държавното обвинение.

Апелативният съд пък не сподели довода на защитата за липсата на съпричастност на Добрев към престъпната дейност. Съдът отчете, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, усложнената престъпна деятелност, ангажирането в нея на служител на Община Варна и длъжността, която той заема, биха му позволили да затрудни разследването.

В отделно заседание въззивната инстанция разгледа и жалбата на Жечо Жечев за по-лека мярка за неотклонение. В полза на искането защитата изтъкна тежкото семейно положение на обвиняемия – болни родители, за които той трябва да полага грижи.

Съдебният състав обаче прецени, че Жечо не е единственият, който може да им помага. Определенията, с които Варненският апелативен съд отказа да измени мерките за неотклонение на Жечо и Добри са окончателни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar