Общинските съветници получават отсрочка за забраната за участие във фирми. Това става ясно от предложенията за промени в закона за противодействие на корупцията, внесени от Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от „Обедните патриоти“ само два месеца, след като текстовете бяха приети от НС. Според закона общинарите нямат право да са еднолични търговски, съдружници, акционери или пък да са в управителния или надзорния съвет на дадена компания, ако тя има сключени договори с общината, в която той е общински съветник. Същата забрана важи и за договори с общински фирми.

Това обаче предизвика хаос сред местната власт и множество общински съветници предприеха мерки за излизане от фирмите си.

Така депутатите предлагат този текст от закона да влезе в сила едва от декември 2019 година. Това обаче на практика означава, че ще важи за следващите общински съветници с мандат 2019 – 2023 година, тъй като догодина има местни избори.

В мотивите си народните избраници посочват, че настоящите общинари вече са подали декларации за несъвместимост. В практиката обаче се създават различни хипотези по отношение на вече сключени договори, като например за наем на помещения, които се ползват от личните лекари – общински съветници за техните кабинети. В мотивите се посочва още, че за новите ограничения трябва да се осигури период, така че бъдещите общинските съветници да съобразят и да решат дали искат да влязат в местната власт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar