Народното събрание обмисля нови мерки покрай ситуацията около коронавируса, като една от идеите е дори разреждане на пленарните заседания.

Темата е била обсъждана и на заседание на председателския съвет. Така всяка парламентарна група трябва да предложи различни идеи как народните представители да работят по-безопасно, на фона на факта, че всеки ден на едно място се събират над 200 човека и няма как да спазват предписанията за поне 1 метър разстояние.

За целта дори е сформирана контактна група, която трябва да обобщи предложенията и да подготви текстове за промяна на правилника на НС. Те би трябвало да са готови до края на седмицата. „Дилемата е двойна, защото, от една страна – събирайки се 209 човека в залата, докато зовем да не се събират по повече от двама човека на открито реално даваме лош пример. От друга страна – не можем да не работим“, коментираха депутати.

Има множество идеи, като общото между тях е просто пленарните заседания да се разредят, за да няма струпване на толкова хора на едно място. Вариантите започват от това да работят само комисиите, а депутатите да идват за заседания само по спешност. Друга идея е по време на дебатите да влизат само онези, които се изказват и искат да участват в разискванията, а останалите да идват само за гласуването. Подобен е и вариантът да се работи на сесии и само в един ден от седмицата да се гласува, както е и в Европарламента. Това е и най-коментираната опция.

Някои от групите в НС имат и по-дългосрочни идеи като това депутатите да се сдобият с електронни подписи, които при нужда можело да се издадат за един ден при поръчка от парламента. Регистрация и гласуване чрез електронен подпис обаче неприложимо към действащия сайт и системата на НС, като според депутати, ако въобще се стигне то това решение, ще е нужна много по-сериозна платформа.

Наред с това експертите и сътрудниците към ресорните комисиите вече са получили дистанционен достъп до служените си пощите от вкъщи или от телефон.

В духа на всички тези идеи е и фактът, че в четвъртък ще има само заседания на комисии, но не и пленарни. Като депутатите ще се съберат накуп отново в петък, когато трябва да се гласува на второ четене закона с мерките от извънредното положение. Има сформирана работна група, която трябва да избистри текстовете и предложенията между двете четения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar