Пенсионираният служител на ДАНС Пламен Владимиров не е знаел, че синът му Орлин Владимиров възнамерява да убие съпругата си Евгения и не му е помагал съзнателно да укрие тялото ѝ, въпреки че не отрича, че е изхвърлил куфар с трупа край Перник.

Това стана ясно от думите на бившия кадър на контраразузнаването пред Софийския апелативен съд (САС), който във вторник отказа да промени мярката му „домашен арест“ в по-лека.

Убийството на 33-годишната жена беше извършено на 13 октомври миналата година в София, но беше разкрито месец по-късно, когато за него бяха задържани и обвинени синът и бащата, първият – като убиец, а вторият – като негов помагач.

Орлин Владимиров все още се намира в следствения арест, очаквайки делото да бъде внесено за разглеждане в съда, докато Пламен Владимиров беше освободен под домашен арест през март заради влошеното му здравословно състояние.

Два месеца по-късно защитата на бащата внесе молба за ново смекчаване на мярката, но тя беше отхвърлена от Софийския градски съд (СГС) с мотива, че не е разколебано обоснованото предположение, че той е съдействал на сина си за убийството. Втората инстанция потвърди това във вторник.

Според обвинението Орлин Владимиров е удушил със стреч фолио съпругата си на 13 октомври в семейния им апартамент в столичния кв. „Лагера“, а баща му е помогнал да сложат тялото в куфар, който е изхвърлил край Перник. Именно там живеят Пламен Владимиров и съпругата му Боряна.

За изчезването на Евгения се разбра още ден след убийството, като в продължение на един месец след това мъжът ѝ поддържаше пред разследващите и медиите версията, че тя е отишла на фитнес и повече не се е върнала.

На 13 ноември Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обяви, че по случая е установено убийство, за което са обвинени бащата и синът. Орлин Владимиров е привлечен като физически извършител, а обвинението на Пламен Владимиров предполага, че той е знаел предварително, че синът му планира да убие жена си и още тогава му е обещал помощ.

По време на първото разглеждане на мерките им за неотклонение двамата декларираха пред съда, че съжаляват за извършеното. Четири месеца по-късно Владимиров-старши вече твърдеше пред магистратите, че не е участвал „в сговор с цел извършване на престъпни деяния“ със сина му. Тогава той беше освободен под „домашен арест“ заради влошеното му здраве – цироза, диабет, проблеми с жлъчката и оперативно отстранен анус, заради които престоят му зад решетките е непоносим.

През май адвокатът му Димитър Марковски внесе нова молба, с която поиска на клиентът му да бъде определена „парична гаранция“. Юристът аргументира молбата си с твърдение, че по делото липсват дори косвени доказателства, обосноваващи съмнението, че Владимиров-старши е знаел предварително, че синът му ще убие съпругата си.

„Не съм обсъждал никога, по никакъв повод със сина ми или други лица намерение за увреждане на снаха ми, с която сме били в прекрасни отношения“, каза самият обвиняем пред апелативните съдии.

Досега съдът винаги е приемал, че едно от уличаващите косвени доказателства е фактът, че е отишъл в дома на сина си с ръкавици, след като е получил обаждане от Орлин в деня на убийството. Той сам разказва това по време на следствен експеримент, при който е бил заведен от разследващите на мястото, където е бил открит куфарът с трупа на Евгения.

Във вторник обвиняемият поясни пред САС, че тогава е носел ръкавици и маска, защото в продължение на две години със сина му чистели „складови помещения“, а той е алергичен към прах.

„Със собствените си очи не съм виждал съдържанието на куфара“, допълни Пламен пред апелативните съдии с уточнението, че дори му е забранено да вдига тежко заради здравословното му състояние.

В крайна сметка апелативният съд цитира показания на двама свидетели, уличаващи бащата и сина в „поредица съгласувани действия на двамата по прикриване на убийството и заблуждаване на разследването“.

По време на предишното заседание на САС по мярката за неотклонение на Пламен Владимиров магистратите посочиха, че още преди престъплението Орлин е отишъл в Перник и заедно с баща си са оглеждали запустели места край града, където би могло да бъде скрито тялото. Обстоятелство, което бащата е скрил от съпругата си.

Освен това през март апелативният съд добави, че в дома на родителите на Орлин са открити „листа с имена на лица“, които биха могли да имат връзка с мотива за убийството. Засега от прокуратурата са споменавали единствено, че престъплението най-вероятно е извършено от ревност.

По този повод Пламен обясни пред САС във вторник, че си е водил бележки с цел да разбере „какво се е случило“, но сам ги е предал на разследващите. В крайна сметка Софийският апелативен съд прие, че не е разколебано обоснованото предположение за неговото участие в тежкото престъпление. Освен това магистратите посочиха, че опитите му да заблуди разследващите не са в полза на обвиняемия спрямо искането му за налагане на по-лека мярка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar