Заради съмнения за изпиране на куфари с пари от трафик на кокаин В основата на прокурорския акт са отношенията на кредитната институция и нейна служителка с Евелин Банев и съдружници

Швейцарски съд ще повдигне обвинения на банка „Креди сюис“ (Credit Suisse) за пране на пари на предполагаема българска престъпна група за трафик на кокаин. Става дума за милиони евро, някои от които са били пренасяни с куфари, предаде Ройтерс.

Швейцарските прокурори казват, че втората най-голяма банка в страната

за да предотвратят възможността предполагаемите наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой между 2004 г. и 2008 г., предаде БТА.

Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху отношенията, които „Креди сюис“ и бившата й служителка са имали с българския бивш борец Евелин Банев и няколко негови съдружници, двама от които са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е срещу бившата служителка на банката, улеснила прането на пари. Според швейцарски медии служителката е родена в България. Адвокатът на двамата предполагаеми членове на престъпната група, срещу които са повдигнати обвинения за незаконно присвояване, измама и подправяне на документи, отказа коментар.

Банев, срещу когото не са повдигнати обвинения в Швейцария, бе осъден за наркотрафик в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. за участие в организирана престъпна група, участвала в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, но през септември бе арестуван в Украйна. България иска неговата екстрадиция с червена бюлетина от Интерпол.

„Креди сюис“ категорично отхвърля като безпочвени всички свързани с нея твърдения по този случай и е убедена, че бившата й служителка е невинна“, се казва в изявление на банката, изпратено до Ройтерс.

В първото наказателно дело срещу голяма швейцарска банка

а банката заяви, че „енергично ще се защитава в съда“. Случаят предизвика голям обществен интерес в Швейцария, където е възприеман като тест дали прокуратурата ще възприеме по-твърд подход към банките.

В обвинението прокуратурата твърди, че бивша служителка на „Креди сюис“ при постъпване на работа в банката през 2004 г. е довела със себе си поне един български клиент, който е бил съдружник на Банев. Клиентът, който по-късно, през 2005 г., е убит на излизане с жена си от ресторант в София (бел. ред. – вероятно става дума за Константин Дишлиев), започнал да внася в сейф в „Креди сюис“ куфари, пълни с пари в брой.

Прокуратурата твърди, че групата е използвала техниката „смърфинг“, при която голяма сума пари се разделя на по-малки, за които не би бил подаден сигнал за възможно пране на пари. По този начин тя е изпрала милиони евро, внесени в сейфовете на банката в дребни купюри, които след това са били прехвърлени по сметки. Прокуратурата твърди, че бившата служителка, която е напуснала „Креди сюис“ през 2010 г. след задържане от полицията за две седмици през 2009 г.,

като е извършила транзакции за повече от 146 милиона швейцарски франка, включително 43 милиона франка в брой . „Нашата клиентка е несправедливо обвинена, тъй като швейцарските закони изискват да има замесено лице, за да бъде осъдена банка“, заяви пред Ройтерс адвокатската кантора, представляваща бившата служителка. „Тя е невинна и е възмутена от обвиненията. Ще пледираме за нейното пълно и цялостно оправдаване“, добавиха от кантората. „Креди сюис“ оспорва нелегалния произход на парите и твърди, че Банев и съдружниците му са извършвали законна стопанска дейност в сферите на строителството, лизинга и хотелиерството, каза пред Ройтерс източник, запознат с позицията на банката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar