Нито един сигнал за опит за незаконно прехвърляне на имот или автомобил с чужди лични данни не е постъпил в Нотариалната камара след изтичането на данни от Националната агенция за приходите (НАП). Сигнали за злоупотреби с чужди лични данни не са получили и във Висшия адвокатски съвет.

Това съобщиха зам.-председателят на Нотариалната камара Луиза Стоева и зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов пред депутатите във Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на НАП.

По думите на Стоева хората се притесняват най-много при прехвърлянето на собственост върху недвижими имоти и моторни превозни средства. Тя увери, че няма опасност да бъдат използвани чужди лични данни или пред нотариус да се яви с подправени документи за самоличност.

Причината е, че преди всяко прехвърляне и сделка личната информация се предоставя на нотариуса и по този начин рисковете са сведени до минимум. Такива сигнали за опити за кражба на самоличност не са постъпвали и във Висшия адвокатски съвет, посочи от своя страна адвокат Людмил Рангелов.

Той каза, че и преди изтичането на лични данни от НАП е имало опити за злоупотреби, свързани с лични данни, и в бъдеще ще има, но няма основание да се смята, че те са в следствие точно от разпространените бази на НАП.

„Това е сериозен пробив, но не бива да се хиперболизират очакванията за злоупотреби“, коментира Рангелов. Той обясни, че лични данни се разпространяват по много други канали и каза, че около случая с НАП е бил „вдигнат прекалено много шум“.

Рангелов обясни, че са заведени две дела срещу НАП по Закона за отговорността на държавата.

Междувременно в специализираната прокуратура също продължава разследването за кибертероризъм и незаконното източване на лични данни на над 6 млн. българи от НАП.

Комисията за защита на личните данни глоби приходната администрация с 5,1 млн. лв. НАП вече обяви, че ще обжалва глобата с мотива, че е жертва на престъпление, извършено въпреки предприетите мерки за защита.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar