„Дневник“ препубликува отвореното писмо на Организацията на полските съдии „Юстиция“, преведено на български от Съюза на съдиите в България. Поводът за него са политическите атаки срещу независимостта на съда в няколко страни от Източна Европа, сред които и България. То може да бъде подписано от магистарти и граждани тук.

Съгласно член 2 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), Съюзът се основава на ценностите на зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинствата. Тези ценности са общи за държавите членки в общество, в което преобладават плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете.

Както изтъкнати защитници на правата на човека и гражданите подчертаха,

върховенството на закона не подлежи на преговори.

Това се дължи на факта, че той е самата основа, върху която е изграден Европейският съюз, както и е гаранция за всички други права и свободи на всеки европеец.

Днес Европейският съюз се намира в повратна точка от историята си. Системни атаки срещу върховенството на правото и независимостта на съдилищата се извършват в някои страни, като Унгария, Полша, Румъния, България. За съжаление толерантността към такова поведение, както и липсата на разработени стандарти, могат да насърчат обезпокоителните промени и в други страни.

Тези процеси включват унищожаване на независимостта на съдилищата чрез политизиране на процедурите за номиниране на съдиите, премахване на всякакъв вид автономност на прокуратурата, установяването на контрол върху дисциплинарните съдилища и използване на дисциплинарни и наказателни производства срещу независими магистрати. Освен това има институционализирани кампании за омраза срещу съдиите, използващи зависимите от правителството медии. Всички те са създадени като

инструмент за репресии срещу магистратите,

които се борят за запазване на върховенството на закона в рамките на Европейския съюз.

Европейската комисия е пазител на Договорите за Съюза, следователно и на върховенството на правото. Признаваме и приветстваме вече предприетите от Комисията действия, като производството по член 7 и процедурите за нарушение на Договорите, стартирани през последните месеци. Не очакваме Комисията да разреши всички проблеми, тъй като това е в компетентността на различни органи, включително Съда на ЕС, Европейския парламент и Европейския съвет.

Няма съмнение обаче, че Комисията има ключова роля в тази област и, например, действията на Съда на ЕС се предопределят от исканията и жалбите, внесени от Комисията. Всяко забавяне по този въпрос не само представлява заплаха за националните (и в същото време европейски) съдии, но също така

дава аргументи на евроскептиците, които подчертават неефективността

на европейските структури и по този начин оправдават оттеглянето от ценностите, залегнали в член 2 от ДЕС.

Някои политици изглежда са решени да отстранят независимите съдии от техните съдебни системи. Ако Европейската комисия иска ефективно да защити независимостта на съдебната власт, тя трябва да цени съдиите като гаранти за правата и свободите на гражданите.

Ние, магистратите от Европейския съюз, апелираме към Европейската комисия да предприеме допълнителни действия, насочени към спазване на Договорите на Съюза (член 17 от ДЕС) и изпълнение на решенията на Съда на Европейския съюз (член 260, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar