Народното събрание ще обсъди искането на БСП и ДПС за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Цвета Караянчева. Двете партии събраха общо 96 подписа за отстраняването й.

Според опозицията Караянчева не успява да довее премиера Борисов на парламентарен контрол. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна няколко причини за искането – непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинени на волята на премиера, погазване на правилата за законодателния процес и незачитане принципа на прозрачност в работата на Народното събрание.

„Знаете ли откога премиерът Борисов не е идвал на парламентарен контрол? От една година. Няма го на промени в кабинета, няма го на приемане на бюджет. Въпреки многократните ни искания да бъде извикан за изслушвания, госпожа Караянчева не може или не иска да осигури присъствието му.“

Управляващите обвиниха опозицията, че е минала в нелегалност и реди кабинет в сянка. Даниела Дариткова – председател на парламентарната група на ГЕРБ:

„Какъв авторитет искате да има това събрание след като в момента не участвате в заседанията на Председателския съвет, след като сутрин се криете по ъглите на Народното събрание, идвате тук да се регистрирате само да прочетете някоя декларация и да си осигурите надницата за деня.“

ДПС напомниха, че още преди месец са започнали консултации с други парламентарни групи за оставката на Караянчева. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ:

„В мотивите са посочили конкретни нарушения на конституцията и законите на страната и конкретни факти за неизпълнение на задълженията й като председател на Народното събрание.“

За да бъде прието предложението, ще са необходими гласовете на 50 плюс един процента от присъстващите депутати. ГЕРБ и Обединените патриоти имат 116 депутати, БСП и ДПС – 97. От „Воля“ запазиха мълчание. Независимите депутати в парламента са 15.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar