Народното събрание ще гласува окончателно промените в Закона за публичните финанси, с които ще вдигне тавана на бюджетния дефицит.

По програма точката е първа в дневния ред. Прагът на дефицит, който към момента според българското законодателство е 2 на сто от брутния вътрешен продукт, след поправките може да бъде по-висок – 3% или повече. През април заради коронавируса и последвалата икономическа криза, Европейската комисия разреши на всяка държава-членка да има право временно да прехвърля 3-процентния дефицит в бюджета си.

Народното събрание трябва да разгледа и промени в Закона за българските лични документи, според които открадната или изгубена лична карта, която е била обявена за невалидна, няма да може отново да се обявява за такава, в случай че бъде намерена. Целта е да се постигне съответствие на информацията на документите, налична в МВР, Интерпол и Шенгенската информационна система.

Очаква се народните представители да продължат и с Кодекса на труда, чиито текстове предвиждат преименуването на празника 24 май и увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно, срещу което БСП се обяви категорично против. Надя Клисурска и Георги Гергов посочиха:

„И вие правите това погазване на трудовото законодателство, където работникът е нула.“

„Защото управляващите не правят нищо за своя сметка, само на гърба на работниците, тия дето трупат пари в хазната, за да може някой да ги раздава от джипката според настроението си.“

Вчера поправките не бяха гласувани и заради липсата на кворум при направената поименна проверка и заседанието беше прекратено.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar