Парламентът реши омбудсманът да няма право на специализиран транспорт от Националната служба за охрана (НСО). Това стана с гласуване на текст от преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет за 2019 г., предаде агенция БТА.

От БСП и ДПС възразиха срещу това решение. От ДПС предложиха омбудсманът да остане в кръга лица, които ползват транспорт на НСО, но това беше отхвърлено от мнозинството. От БСП поискаха и кметът на София да няма право на транспорт от НСО, но и това не беше прието от управляващите.

От левицата призоваха да не се променя законът само заради човека.

„Институцията омбудсман напоследък се утвърди като една сериозна институция в България“, подчерта Георги Гьоков.

„Не смятам, че най-популярният човек в държавата, най-обичаният от потиснатите народни маси човек, трябва да бъде пазен от тях“, каза Менда Стоянова от ГЕРБ. По думите ѝ не е нужно омбудсманът Мая Манолова да се вози във влак или в рейс, защото в бюджета на институцията са заложени средства за текуща издръжка.

„Има и за шофьор, има и за кола, а ако случайно няма кола, аз мисля, че някой от строшените автомобили на Народното събрание можем да й предоставим след ремонт“,

коментира Стоянова.

„Г-жо Стоянова, малко злобничка Ви беше репликата, сигурно завиждате“, отговори Гьоков. Той допълни, че голяма част от средствата за омбудсмана отиват за наем на сградата на институцията.

„Мая Манолова е човек, който върши работата си много, много добре и не случайно има такова голямо одобрение“, заяви Драгомир Стойнев от БСП. „За разлика от предишни омбудсмани Манолова не седи в кабинета си да приема хора, а пътува из страната постоянно“, заяви той.

Стойнев попита дали тази мярка не се предприема по политическа причина. „Да не би да има някаква друга причина, евентуално за бъдещи избори и вие да се опитвате по този изкуствен начин, показвайки сила чрез закона за държавния бюджет да се опитвате да ограничавате права“, коментира Стойнев.

„Очаквах такава пламенна защита, но не чак толкова пламенна“,

коментира Тома Биков от ГЕРБ. „Имах чувството, че това беше номинация за нов лидер на БСП. Г-жа Нинова отсъства и вие тука започвате някакъв пълзящ преврат“, коментира той. „Не съм чувал г-жа Манолова да е била застрашена, ние специално я пазим като писано яйце“, каза той. Според него, ако Манолова стане лидер на БСП, ще има една активна, конструктивна и силна опозиция.

Според Георги Свиленски от БСП управляващите отнемат ползването на НСО от омбудсмана, защото се плашат от рейтинга на Мая Манолова. „Какво ще направите септември,

ако г-жа Манолова стане кмет на София? Пак ли ще променяме бюджета тогава?“,

попита той. „Предлагам да я лишим от всякакъв транспорт през целия ѝ политически път“, каза още той.

Нямаше дебат за годишния размер на държавната субсидия за един получен действителен глас,

съгласно Закона за политическите партии, остава 11 лв. и през 2019 г. Това решиха депутатите по време на гласуването на второ четене на закона за държавния бюджет за догодина, предаде агенция

С 97 гласа „за“, 46 – „против“ и 3 „въздържал се“ решението бе гласувано вкупом с няколко други текстове от закона и без никакъв дебат в пленарна зала.

Предложението на управляващите за запазване на размера на субсидията не срещна възражение от страна на опозицията и беше прието анблок с вписания в закона за бюджета минимален размер на фискалния резерв за догодина, който възлиза на 4,5 млрд. лв., максималният размер на държавния дълг, за който е предвидено да не надвишава 22,2 млрд. лв. и други текстове.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar