Парламентът прекрати правомощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов. Оставката му бе приета със 170 гласа „за“, 3 „против“ и 7 „въздържал се“.

На 21 юли главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Живко Мартинов. Той обясни, че от 2012 година до настоящия момент Мартинов е упражнявал натиск с цел определени облаги, използвайки името на премиера. На народния представител ще бъдат повдигнати 5 групи обвинения, които касаят изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши действие по служба и принуда по отношение на физическо лице. Самият Мартинов обяви, че се отказва от имунитета си доброволно. Той заяви, че има група хора от левия спектър, които от няколко месеца пишат жалби срещу него.

По-късно, премиерът Бойко Борисов разпореди на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов да предприеме незабавни действия за информиране на членовете на Изпълнителната комисия с предложението за освобождаване на всички членове на областното ръководство на ГЕРБ – Добрич. На пресконференция в Добрич на 25 юли стана ясно, че временно начело на областната структура на ГЕРБ застава вицеадмирал Пламен Манушев. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че предстои Изпълнителната комисия на партията да реши дали депутатът Живко Мартинов ще бъде изключен от партията.

Паралелно с промените в ръководството на ГЕРБ – Добрич говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че има индикации, че свидетели, които съдействат на прокуратурата в разследването срещу Живко Мартинов, са подложени на натиск. По думите й за част от свидетелите по случая натискът е заплаха за лична саморазправа, за други – че ще им се попречи на бизнеса. Междувременно в Добрич бяха проведени и разпити на свидетели във връзка с обвиненията срещу народния представител.

Това бе поредното искане за снемане на имунитет на депутат от настоящото 44-то Народно събрание, след като Сотир Цацаров поиска това и по отношение на Делян Добрев и Димитър Гамишев от ГЕРБ, Манол Генов и Светла Бъчварова-Пиралкова от БСП, Димитър Аврамов от ДПС, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar