Конфликтът между МВР и НСО покрай проверката на мерцедеса, в който е пътувала съпругата на президента Десислава Радева, придоби фарсов оттенък.

Вътрешният министър Валентин Радев обяви във вторник по bTV, че шофьорът от Националната служба за охрана (НСО) се заблудил, че го гони линейка, а не бус на жандармерията. Колата на МВР пък не знаела, че мерцедесът е на НСО, и го преследвала, за да го провери заради високата му скорост.

Шофьорът на НСО е бил заблуден, че го следва линейка, цели 3 светофара по бул. „България“, обясни министърът. Служителят нарочно дал газ, когато полицейският бус го доближил, тъй като в НСО имали изискване да поддържат определена дистанция от останалите коли. Когато все пак мерцедесът бил застигнат от полицаите, бързо се разбрали, обясни МВР шефът.

„Не е имало спиране с палки, не е имало такива гонки, каквито бяха описани. Автомобилът се е движел, той е на специален режим, не е бил обозначен, защото така правим – когато няма нужда, не го обозначаваме. След него се движи белият бус с жандармерията, той не ги вижда и мисли, че е линейка. Спират го, установяват кой е и го освобождават“, описа сюжета Радев.

Колата на НСО вероятно се е движела с превишена скорост, стана ясно от думите му. „Те минават с тъмната кола, а може би са били с по-голяма скорост от 50 км и те тръгват след него. Спират, проверяват, ти ли си, кой си, НСО, добре, разменят репликите, така установи проверката. И си заминават“, каза вътрешният министър.

Заради случая и в НСО, и в полицията бе назначена проверка. СДВР вече обясни, че няма нарушение от страна на полицаите.

Без отговор остана въпросът кога шофьорът от НСО е разбрал, че зад него се движи полиция. Въпросният полицейски бус е бял на цвят, няма сирена, но за разлика от линейките, няма и лепенки в оранжево. Освен това има голяма броня, както и надпис „Полиция“ на предния капак. А на линейките пише „Линейка“. Когато служител на НСО не вижда такива очевидни неща, има проблем. Така и не се разбра защо и на какво основание Десислава Радева ползва охрана от НСО. Също и каква е причината мерцедесът на службата да кара с превишена скорост. Факт е, че по закон колите на НСО могат да се движат с превишена скорост, тъй като там е записано, че шофьорът може да нарушава ограничението за скорост „дотолкова, доколкото няма да застраши нечий живот или имущество“. Но логиката е това да се случва в екстрени случаи.

Колата на НСО е спряна на т.нар. правителствено трасе – бул. „България“ към Бояна. Самият Радев призна, че там полицията проверява непрекъснато, защото това е маршрутът към НДК, където се провежда европредседателството. Не е ясно защо при всички тези факти МВР и НСО не си споделят елементарна информация.

ДАРЕНИЯ

Въпреки че отчетът на даренията на МВР сочи, че само за последната година тяхната стойност е над 2.1 млн. лв., в голямата си част от бедни общини, вътрешният министър твърди, че това вече било минало. „Проверих го аз това, щото виждам, че продължават камери да купуват и да ни дават и какво ли не ни дават, Фандъкова ни даде нек’ви уреди за меренето на газовете на автомобилите. Всичко това са стари дарения, нови дарения не получаваме и не искаме, ние си имаме достатъчно средства или поне средства, които е отделила държавата“, заяви Валентин Радев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar